Chodské slavnosti se blíží, letos přijměte pozvání i na Baldov!

9. srpen 2015

Vyhlášené Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť 2015 jsou už doslova za dveřmi. 61. ročník této největší a nejstarší národopisné slavnosti v západočeském regionu proběhne ve dnech 14. – 16. srpna. Letošní zahájení bude navíc ve znamení velké události – odhalení pomníku bitvy u Domažlic na Baldově.

Dlouhé desítky let čeká vrch Baldov nedaleko Domažlic na důstojný památník, který by připomínal významnou historickou událost – bitvu u Domažlic. 14 srpna 1431 při ní husitská vojska pod vedením Prokopa Holého drtivě porazila účastníky páté křížové výpravy. Od srpna roku 1931 sice na Baldově stál (lépe řečeno chátral) základní kámen, ale na dokončení si památník musel počkat celých 84 let.

Největší husitský kalich na světě budou mít Chodové

Naději přinesl až rok 2015. Dokončení finální podoby pomníku bylo svěřeno klatovskému sochaři Václavu Fialovi, pro kterého byl takový úkol beze sporu velkou výzvou. „Já jsem po zadání tohoto úkolu byl velmi neklidný, jestli dokážu vůbec naplnit očekávání i těch, kteří to kdysi v roce 1931 vybudovali,“ říká Václav Fiala. „Tvarově to bude samozřejmě kalich. Ale pracuji s redukovanými geometrickými tvary, takže jsem předložil velmi jednoduchý tvar - v podstatě jde o kužel, na kterém je půlkoule, zjednodušeně řečeno. Je to celé vyrobené z žulových prstenců, kterých je třicet jedna. Bude to největší husitský kalich na světě,“ dodává s úsměvem.

Pozvánka na odhalení pomníku bitvy u Domažlic

Slavnostní odhalení pomníku proběhne na Baldově v pátek 14. srpna od 17 hodin. Kromě zajímavého programu budete moci přímo na místě také napsat svůj vzkaz budoucím generacím, který se do pomníku uloží. A zapojit se můžete i do hromadného zpěvu husitského chorálu „Ktož jsú boží bojovníci“.

Z Baldova do Domažlic – nejen za dudáky

Po slavnostním odhalení pomníku na Baldově se v pátek 14. srpna rozeběhne program už i přímo v Domažlicích, který pak nepřetržitě potrvá až do neděle. Stovky krojovaných účinkujících, dudácká muzika, velký jarmark – to vše už neodmyslitelně patří ke koloritu Chodských slavností a nejinak tomu bude letos. V rámci programu se v letošním roce v Domažlicích navíc oslaví dvě významná jubilea - 60 let společného zpívání známých chodských zpěvaček sester Kuželkových (Marie Freiové a Jany Hojdlové) a 60 let Konrádyho dudácké muziky.


NÁŠ TIP:
Český rozhlas Plzeň bude živě vysílat z domažlického náměstí! Přímý přenos z Chodských slavností si nalaďte v sobotu 15. srpna mezi 11:00 a 12:00 hod. Moderuje Michaela Vondráčková.

Zastavte se na Vavřinečku…

Důležitými událostmi v rámci Chodských slavností jsou i slavné mše svaté na Veselé hoře – Vavřinečku. Sloužené jsou pod širým nebem v sobotu i v neděli od 10:00 hod, vždy za velkého zájmu poutníků. „Strávit Chodské slavnosti pouze v Domažlicích na festivalu a na trhu je sice pěkné, ale nejít na svatý Vavřineček, to se člověk nesmírně ochudí. Svatý Vavřineček dá jakýsi duchovní rozměr celé té akci, je to veliký svátek,“ uzavírá Václav Fiala.

Kolik chodských koláčů se na letošní Chodské slavnosti připravuje? Jak se převáží padesátitunový žulový pomník? A kdy se vyplatí „odskočit“ si z Domažlic do Mrákova? I na to se Michaela Vondráčková zeptala ředitele MKS Domažlice Kamila Jindřicha a sochaře Václava Fialy. Poslechněte si celý rozhovor pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek!

Plakát s programem Chodských slavností 2015

Spustit audio