Dodnes si lidé zpívají jeho hity. Úspěch má ale i s rajčaty

1. březen 2017

Dalibor Janda se na očích veřejnosti udržel přesto, že svým vzhledem před lety údajně deformoval myšlení socialistického člověka. Plynule přešel do časů, ve kterých se svými příznivci komunikuje přes Facebook a na pódiích stává po boku své dcery.

Hity z 80. let stále táhnou

Na jednu stranu vítá, že fanoušci dodnes chtějí opakovaně slyšet písničky, které mu kdysi třikrát po sobě vynesly Zlatého slavíka, zároveň přiznává, že při výběru hudby lidé poněkud zlenivěli. Situaci srovnává s dobami, kdy se publikum už během turné k vydané desce dožadovalo vzniku nového materiálu. Dnes se lidé spíš vracejí k prověřeným hitům, které znají téměř nazpaměť. Do určité míry to Janda přisuzuje návratu k příběhům a textům, ve kterých se dokola nezpívá jedna věta.

Retrománie?

Návrat ke starší tvorbě sleduje i jinde. Sám se přistihl, že se s chutí podívá i na ty seriály ze 70. let, které v době vzniku považoval za hrozné. Důvodem jsou kvalitní výkony herců. Při srovnání s dnešní dobou poukazuje na to, že na někdejších 100 dobrých herců by v současnosti připadli tak čtyři.

Jandu nehrát!

V kárované košili, s rukama v kapse, neoholený. Takhle už Janda do televize „nepáchne“. Své rozhodnutí někdejší ředitel Československé televize Libor Batrla doplnil konstatováním, že zpěvákův vzhled deformuje myšlení socialistického člověka. Psaní s uvedenou formulací má Dalibor Janda dodnes schované a z předlistopadové éry vzpomíná i na rozhlasové zákazy typu „nemocné a nesocialistické hlasy nehrát!“. Byl prý tehdy v dobré společnosti Bruce Springsteena, Drupiho a řady dalších.

Dceru pobláznil šampion z Nagana, otce Matuška

„Snad ji nenapadne, že bude chtít zpívat,“ říkal si dřív Dalibor Janda na adresu své dcery Jiřiny Anny. Dnes je všechno jinak a kdysi stydlivá dívka běžně koncertuje sólově nebo právě v tandemu s otcem, kterému je vděčná především za zkušenosti z branže. Sama vyrostla hlavně na zahraniční hudbě, zejména pak na Pink Floyd. Kromě této kapely na ni z plakátů shlíželi spíš hokejisté než hvězdy populární hudby. „Visel mi tam David Moravec,“ svěřuje se v rozhovoru.

Waldemar Matuška

Dalibor Janda je odkojen například hudbou Bruce Springsteena, Creedence Clearwater Revival nebo Electric Light Orchestra. Tvorbu lídra této kapely (Jeff Lynne) přitom považuje za velkou inspiraci především v oblasti aranžování písniček. Z domácích interpretů nedá dopustit hlavně na Waldemara Matušku, kvůli kterému vlastně začal zpívat.

Rajčata sklízí „lajky“

V dnešní době je zpěvák se svými příznivci v kontaktu i pomocí sociálních sítí. Sám sice často nechápe, k čemu by mu jako uživateli vlastně měly být informace o tom, kdo má co k obědu či k večeři, Facebook ale bere jako prostředek ke komunikaci s lidmi, které zajímá, co dělá a co je u něj nového. Přitom pobaveně dodává: „Když tam dám, že jsem sklidil dvanáct kilo rajčat, má to desetkrát vyšší sledovanost, než když napíšu, že jsem udělal novou písničku. To je pro muzikanta tragédie. (směje se) Ale taková je holt doba.“

P. S. Porazí tento článek počtem „lajků“ sklizeň rajčat?

Poslechněte si celý rozhovor s Daliborem Jandou a jeho dcerou Jiřinou Annou.

Spustit audio