Donu Quijotovi jsem i podobný

9. červenec 2016

Odmalička vůbec nepochyboval, že z něj bude herec, i když mu to okolí příliš nevěřilo. Stalo se a Kamil Halbich má ve svých padesáti letech za sebou mnoho velkých rolí, včetně třeba Hamleta.

Poprvé ho veřejnost začala výrazněji vnímat v seriálu Chlapci a chlapi z roku 1988, který oslavoval tehdejší Československou lidovou armádu a kde si Kamil zahrál roli nadporučíka Bílka, který se snaží prostým vojínům pomáhat v každé situaci.

„Byl jsem ještě vyjukanej mladíček v prvním ročníku DAMU. Když mi to režisér Sokolovský nabídl, bral jsem to všema deseti“, říká Halbich.

Významná je i jeho práce v dabingu. Příznivci kultovního britského seriálu Červený trpaslík ho znají jako hlas Arnolda Jidáše Rimmera, jednu z hlavních postav. Jelikož nemá rád sci-fi a nic mu tenhle žánr neříká, zpočátku se mu do toho příliš nechtělo, ale pak poznal, že je to vlastně velice vtipná věc a jako příznivec anglického humoru se do role zamiloval.

Přesto Kamil Halbich dabing v současné době moc neprovozuje. Spíš ho hodně kromě divadelních rolí baví rozhlasové dramatizace.

V těchto dnech ztvárňuje hlavní roli v nové inscenaci Divadelního léta pod plzeňským nebem Don Quijot. S rolí důmyslného rytíře se hodně sžil. Říká, že má i podobný náhled na svět a že je věčným snílkem.

Poslechněte si celý rozhovor Romana Stupky s hercem Kamilem Halbichem.

autor: Roman Stupka
Spustit audio