Dopoledne v Bílém domě s prezidentem a večer na zápasu NHL s Jágrem

3. srpen 2015

Miroslav Konvalina se dostal pod kůži tisíců posluchačů. Stačilo na to pár let, kdy pracoval jako zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Severní Americe.

„Od té doby jsem vystřídal spoustu profesí a pozic, ale tato byla mému srdci nejbližší,“ říká muž, který procestoval celý svět, ale Severní Amerika je jeho největší láska.

90. léta prožil Miroslav Konvalina většinou cestami po rozvojových zemích – Tibet, Nepál, Afrika, Latinská Amerika. Dělal reportáže, jeho žena fotila. Když pak dostal nabídku dělat zahraničního zpravodaje ve Spojených státech, měl strach, jestli to nebude oproti exotickým nebo orientálním zemím trochu nuda. USA se ovšem ukázaly jako země, kde se pořád něco děje. „Když ne v politice, tak v Hollywoodu nebo v NHL. Dá se tam pracovat 24 hodin denně,“ vypráví.

Miroslav Konvalina potkal díky své práci řadu světoznámých osobností. Na prvních místech uvádí Arthur C. Clarka, Jana Pavla II., Jaromíra Jágra a pochopitelně několik amerických prezidentů. Ale zážitky na celý život si odnesl i z reportáží o hurikánu Katrina v New Orleans v roce 2005 nebo z indiánské rezervace, kde se s indiány díval na americký fotbal, popíjeli colu a jedli pizzu.

„Při cestování se spoléhám sám na sebe. Velmi nerad cestuji ve velké skupině, protože velká skupina vás často přemluví k tomu, co byste sami v životě neudělali. Nikdy byste nepřebrodili sami od sebe řeku, kde je velký proud, ale když jde celá parta, jdete taky. Přece nezůstanete na břehu sami… A přitom vám třeba hrozí, že se utopíte,“ uvažuje Konvalina.

Má dvě malé děti, 4 a 6 let. Chce, aby poznaly naše české řeky, naše údolí, naše národní parky, místa, která jim pak v budoucnu budou blízká. „První velký výlet mých dětí určitě nebude Amerika,“ dodává Miroslav Konvalina, jehož největší touha právě teď je vrátit se k rozhlasovému mikrofonu.

Poslechněte si rozhovor moderátorky Ivy Kokešové s bývalým zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu v USA Miroslavem Konvalinou pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek".

autor: iko
Spustit audio