Hana Flanderová má na starosti Čechy na druhém konci světa

5. srpen 2016

Práce v oblasti ekonomické diplomacie jí vždycky lákala. Vystudovala příslušné vysokoškolské obory, chvilku pracovala pro cestovní kanceláře a už léta patří pod české ministerstvo zahraničí. Generální konzulka ČR v Austrálii Hana Flanderová je z Plzně a doposud má trvalé bydliště jen pár desítek metrů od budovy Českého rozhlasu Plzeň.

Ve funkci působí od února a na svoji první dovolenou se z Austrálie domů moc těšila. Hned druhý den pobytu v Čechách přijala pozvání do našeho studia. Mimo jiné i proto, aby vysvětlila rozdíl mezi prací konzula a velvyslance. A aby prozradila, jak se diplomaté učí mluvit tak, aby mluvili diplomaticky.

Na konzulátu v Sydney pomáhá Hana Flanderová Čechům v Austrálii a na Novém Zélandu. Ať už potřebují prodloužit pas, zaznamenat sňatek v zahraničí anebo třeba pomoci ve vazbě – i takové případy se stávají. Agendu mají na starosti jen čtyři lidé.

České krajanské spolky jsou u protinožců velice aktivní

Zájmové krajanské spolky mají na australském kontinentu velkou tradici, povětšinou vznikaly v období po 2. světové válce a po roce 1968. Konzulát jim pomáhá v činnosti a aktivitách, dokonce se daří zakládat české školy. V roli konzulky se Flanderová snaží osobně spolky navštěvovat a zjišťovat, jak a v čem chtějí podpořit.

Generální konzulka a dovolená? Jedině na Šumavě a bez mobilního signálu!

V rozhovoru nám Hana Flanderová vysvětlila, jak lidé v diplomatických službách „rotují“ po světě, co se řeší na každoroční poradě velvyslanců v Praze a také to, jakou trasu z Austrálie do Evropy a zpět zvolit, aby byla co nejzajímavější a zároveň levná.

Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio