Handbike pro děti je zatím nedostupný luxus. Chtěl bych to změnit

13. prosinec 2017

Černé koně založil v roce 2008 Tomáš Pouch jako neziskovou organizaci, která vyrábí handbike kola pro postižené děti. V současné době jsou jediným výrobcem kol tohoto typu v České republice a s největší pravděpodobností i v Evropě.

Cílem organizace je dodat bezplatně kola všem postiženým dětem u nás. Černí koně kola tedy nejen vyrábí, ale dokonce ke každému z nich i hledají sponzory, kteří ho zaplatí.

Zakladatel Tomáš Pouch v dětství přišel o nohu a jízda na kole mu výrazně pomohla k tomu, aby se vyrovnal se svým handicapem. V současnosti v jeho neziskové organizaci kromě něj pracuje i několik dalších podobně postižených lidí. Jedná se tedy o výrobu handicapovaných pro handicapované.

Kromě výroby speciálních kol se organizace Černí koně angažuje také v mnoha dalších aktivitách, které pomáhají přispět integraci tělesně postižených dětí do společnosti. Pravidelně například pořádá závody nebo organizuje besedy na školách.

V roce 2009 se navíc Černí koně rozhodli otevřít také vlastní bezplatnou půjčovnu. Ta nabízí kola uzpůsobená celé řadě různých postižení a je zcela zdarma.

Jak se mu změnil život po úrazu? Proč zrovna název Černí koně? Jsou Češi lhostejní k jiným? Jaké bývají reakce dětí, když dostanou nové kolo? A co plánuje do budoucna?

Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Pouchem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.