Holubí akrobaté Josefa Voráčka

27. srpen 2015

Do setkání s chovatelem akrobatických holubů Josefem Voráčkem z Borov na jihu Plzeňska jsem netušil, že nějaká akrobatická holubí disciplína vůbec existuje. Při označení „chovatel holubů“ jsem si představil holuby poštovní nebo nudné výstavy pro okrasu šlechtěných holubů. Ale akrobatičtí holubi?

Letečtí akrobaté Josefa Voráčka přitom dokáží neuvěřitelné věci. Kotrmelce, pády střemhlav, tleskání, kroužení ve formaci, zastavení ve vzduchu na místě a další akrobatické kousky. Na louce vypustil několik zástupců speciálních plemen holubů a ti se secvičeně vydali vzhůru do oblak. Holubi reagovali na zvláštní pískání. Josef Voráček je bravurně ovládal speciálními gesty.

Jako každý koníček s živými tvory, je i holubářství, natož to akrobatické, pěkně náročné. Na čas, peníze a hlavně trpělivost. Denní řehole v podobě krmení, tréninku. Josef Voráček se nad tím ale nijak nepozastavuje. K holubářství ho přivedl jeho otec už po základní škole. Začínal na poštovních holubech, k holubí akrobacii se dostal před několika lety. Holubům se věnuje přes 40 let. Ne všichni jeho svěřenci jsou akrobatičtí šampioni. Holubí akrobacie ale Josefa Voráčka dostala naplno.

Stejně jako ve světě parašutistů, tak i holubím akrobatům to občas „nevyjde“

Josef Voráček vzpomíná na příhodu, kdy trénoval speciální anglické plemeno. To je šlechtěné přímo pro disciplínu pádu střemhlav k zemi. V poslední chvíli musí holub volný pád vybrat a zabránit tak svému nevyhnutelnému konci.

Letečtí akrobaté dokáží neuvěřitelné věci. Kotrmelce, pády střemhlav, tleskání, kroužení ve formaci, zastavení ve vzduchu na místě a další akrobatické kousky

Stalo se, že byly některé exempláře přešlechtěné a blízkost země včas neodhadly… To jsou ale spíš výjimky. Stejně jako v jiných sportech se živými zvířaty, i u akrobatického holubářství se dbá na šetrné zacházení a dobré podmínky. Žádná z trénovaných nebo šlechtěných schopností nejde za hranice holubí přirozenosti.

Holubí sport, to není žádný holubník a pečení holubi při něm nelétají sami do huby

Díky Josefu Voráčkovi neupadá holubářství, kdysi československý fenomén, v zapomnění zas až tak rychle. Je to ale podle něj nevyhnutelný proces. Mladá generace v době mobilních telefonů, počítačů a další virtuální zábavy nejeví o tenhle náročný chovatelský sport zájem. I proto se Josef Voráček těší na akci do Švihova, která bude dobrou propagací holubí akrobacie. Co se bude ve Švihově dít?

Doslova vrcholem evropské sezóny holubí akrobacie bude 4. mezinárodní závod v letu akrobatických holubů na takzvanou letovou klícku. Na louce u Švihova od pátku 28. do neděle 30. srpna. Pátek a sobota jsou soutěžními dny, v neděli čekají návštěvníky připravené exhibice holubích mistrů.

Josef Voráček bude obhajovat české barvy v ostré mezinárodní konkurenci chovatelů třeba z Francie, Německa nebo Slovenska. A třeba nadchne i nějakého nového budoucího chovatele akrobatických holubů.

Pozvánka na 4. Mezinárodní závod v letu akrobatických holubů
autor: Pavel Halla
Spustit audio