Hračky a hrátky časem tam a zpátky

3. červenec 2015

Nevíte kam se podívat s dětmi o prázdninách? Zaveďte je na výstavu do Domu historie Přešticka.

Tady se to hemží pokojíčky, kuchyňkami se spoustou nádobí, loutkovými divadly, kašpárky, plyšovými hračkami, šašky, klauny, kouzelníky, kominíky a panenkami všech velikostí z období první republiky. Výstava má název Hračky a hrátky časem tam a zpátky.

I když jde o výstavu odpočinkovou, která má představit hračky našich babiček a prababiček, na výstavě najdete i hernu, ve které si děti i rodiče mohou společně pohrát, připraven je také kvíz a řada návodů na dobové hry v přírodě či na ulici. Některé z nich, třeba skákání panáka nebo školku s míčem si děti mohou vyzkoušet přímo na výstavě.

A hodně se také dozvíte.

Třeba jak vznikaly hlavy panenek. Víte, že byly nejdříve vytvarovány uměleckým modelářem? Podle vymodelovaných vzorů byla vytvořena forma. Malování hlavy měl na starosti dekoratér. Na závěr byl nanesen ochranný lak nebo klíh. Tělo panenky je z látky. Většinou se dětem kupovala pouze hlavička panenky a tělo doma maminka ušila i oblečením pro dcerku sama.

Představeny jsou také dřevěné hračky, a to v podobě houpacích hraček – koníci, kohouti, kačenky. Dále ve formě hraček „tahacích“, a to opět v podobě především oblíbených koníků.

Výstava, která potrvá po celé prázdniny, je v Domě historie Přešticka, doplněna fotografiemi dětí se svými hračkami ze 30. až 50. let z Přeštic a okolí.

Podrobnosti k výstavě najdete v rozhovoru Květy Bodollové s vedoucí Domu historie Přešticka Drahomírou Valentovou.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio