Karlovarská panoramata Zdeňka Halámka

11. leden 2017

Zdeněk Halámek je fotografickou osobností Karlových Varů. Nikdo jiný se s takovou pozorností nevěnuje tomuto západočeskému městu právě tolik jako on.

Od roku 1985, kdy začal profesionálně fotografovat lázeňskou metropoli, až do roku 2008 vzniklo nejméně pět velkých publikací. Jenom vybraných fotografií v nich bylo na 750.

S fotografováním začal Zdeněk Halámek ale už v 60. letech minulého století. Jeho první záběry jsou spojeny se záznamem krajiny s proměňujícím se rázem, od přírodní krajiny až po tu ovlivněnou novodobou civilizací.

Plzeňský rodák své fotografie vždy s úspěchem prezentoval na mnoha výstavách. O jeho práce projevili zájem i zahraniční odborníci a po roce 1989 uskutečnil několik desítek autorských výstav nejen v Evropě, ale i v Severní Americe, Austrálii a Japonsku.

V nejnovější, velmi poutavé publikaci se Zdeněk Halámek vrací ke svému oblíbenému tématu - Karlovým Varům. Kniha se jmenuje jednoduše a výstižně Karlovarská panoramata. Panoramatické fotografie se totiž v knize, jako větší soubor z jednoho místa, objevují jen jednou za čas. Naposledy to byl Josef Sudek v Praze v roce 1954.

Kolik fotografií má ve svém archivu? Jak moc změnila jeho práci 90. léta, kdy se mohlo začít svobodně cestovat? Proč mu k srdci přirostla právě Skandinávie a jaké roční období má jako fotograf nejraději?

Poslechněte si celý rozhovor s fotografem Zdeňkem Halámkem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio