Molekulární mixologie vznikla na základě rozmazlenosti strávníků

Barman a molekulární mixolog Tomáš Kubíček - Foto: Rostislav Duršpek

Barman a molekulární mixolog Tomáš KubíčekFoto: Rostislav Duršpek

Špičkový barman a molekulární mixolog Tomáš Kubíček přišel přiblížit svoji profesi a společně s organizátorem Petrem Jiráskem pozvali na letošní Fresh Festival do Plzně. Ve studiu se kouřilo z nádoby s tekutým dusíkem a podávala se krupičková kaše s tequilou!

Špičkový barman a molekulární mixolog Tomáš Kubíček přišel přiblížit svoji profesi - Foto: Rostislav Duršpek

Špičkový barman a molekulární mixolog Tomáš Kubíček přišel přiblížit svoji profesiFoto: Rostislav Duršpek

Ti, kteří měli chvilku na pohled do studia Českého rozhlasu Plzeň skrze webkameru, viděli Tomáši Kubíčkovi přímo pod ruce. Za pomoci tekutého dusíku a tlakové nádoby na šlehačku připravil během dvou minut úžasnou dobrotu s teplotou -196 °C. Mezi své oblíbené pokrmy zařazuje i bábovku, svíčkovou nebo koprovku, mezi ingrediencemi ale nikdy nechybí alkohol. To proto, že je Tomáš původně barmanem, který začínal a živil se barmanskými show. 

Molekulární mixologii se věnuje už několik let, metodou „pokus-omyl“ zkouší ve své vlastní laboratoři nové a nové recepty a pak je předvádí na různých akcích a prezentacích. Má za sebou řadu mezinárodních úspěchů, podívejte se na jeho stránky

Jeho obor je produktem rozmazlenosti konzumentů: už je nebaví běžná gastronomie, postupem času se okoukává i takové lákadlo poslední doby jako je hmyz na talíři nebo barmanské ohnivé show. Lidé chtějí zažívat stále nové věci a práce s minimalistickými a nezvyklými kombinacemi je v tomto směru lákavou novinkou. Kombinace chemie a gastronomie má zcela jistě budoucnost. 

Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci Fresh Festivalu v Plzni (20. - 21. 5. za OC Plaza), jak v rozhovoru potvrdil i další náš host, organizátor akce Petr Jirásek. Letos se pořadatelé vrací ke dvoudennímu formátu, lidé si mohou přijít na své na čtyřech pódiích, k dispozici bude nově i pikniková louka pro rodiny s dětmi. Více na stránkách Fresh Festivalu

Podívejte se na fotogalerii – jak vypadá svíčková nebo koprovka v podání molekulárního mixologa: 

Zelňačka domácí tagliatelle z whisky infúzované klobásou, jablečný shrub s kyselím zelím, sladkokyselá paprikovová espuma, skleněný bramborový lupínek - Foto:  archiv Tomáše KubíčkaSvíčková - vodka infúzovaná hovězím masem, celerovo-mrkvová šťáva, kořeněné hořčidlo, pečená petrželová houba, citronová pěna, brusinkový kaviár - Foto:  archiv Tomáše KubíčkaRajská pepřová vodka, domácí kořeněné hořčidlo, pikantní rajčatová šťáva, sladkokyselé bazalkové špagety s vodkou, balsamikový kaviár - Foto:  archiv Tomáše KubíčkaKrupicová kaše dusíkem mražené pěnové pusinky z rumu, krupicové mléko, jedlá hlína, lentilkové pyré - Foto:  archiv Tomáše KubíčkaKoprovka reverzní sféra z domácího okurkového ginu, sycená prémiovým tonikem, čerstvý kopr, kyselé mýdlové bubliny - Foto:  archiv Tomáše KubíčkaBuchtičky se šodó zmrzlina z domácí vanilkové vodky, víno, bílek, vanilkové mléko, pečená jahodová houba - Foto:  archiv Tomáše Kubíčka

Co obědvá molekulární mixolog a pořadatel gurmánského festivalu? Kolik porcí jídla se během festivalu zkonzumuje mezi návštěvníky? Jaké jsou současné trendy v kulinářském oboru? Nejen to uslyšíte v záznamu celého rozhovoru, včetně přípravy krupičkové kaše s tequilou!

Pořad: Náš host  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:07  |  Délka pořadu: 40 minut  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 23.11.2017 20:55 do 23:00; na silnici 17213 u obce Horažďovice okres Klatovy; nehoda; OA v příkopu, bez zranění, bez úniku PHM, namísto policie, zvýšená opatrnost
  Od 23.11.2017 19:40 do 21:45; na silnici 201 u obce Planá okres Tachov; nehoda; OA x srna, zvýšená opatrnost, na místo policie
  Od 23.11.2017 19:35 do 21:40; na silnici 18050 u obce Město Touškov okres Plzeň-sever; nehoda; OA v příkopu bez zranění, bez úniku PHM, překáží provozu, zvýšená opatrnost

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace