Na Island jako na vandr za pár babek

16. prosinec 2014

Láká vás poznat vzdálený Island? Na vlastní pěst to jde s opravdu minimálními náklady. Zapomeňte ale na hotely a luxusní autokary. Redaktor Českého rozhlasu Pavel Halla se na Island vypravil už podruhé.

Tentokrát, na rozdíl od první cesty v květnu v roce 2010, se sem vypravil spolu se čtyřmi podobně potrhlými kamarády-dobrodruhy, na konci listopadu. Tedy v době, kdy je tu opravdu krátký den, slunce vychází až po 10. hodině dopoledne a příroda se chystá k zimnímu spánku. I přesto vás tahle země, rozlohou jen o trochu větší než Česká republika, prostě ohromí. Napoprvé, napodruhé, napořád.

Pěšky se na Island nedostanete

Základem cesty na Island je levná letenka. Letěli jsme ze švýcarsko-německo-francouzského mezinárodního letiště ve francouzském městě Moulhouse. Proč? Pokud chcete letět levně na Island, musíte sledovat weby leteckých společností a doslova jít po akčních cenách. To je také základ pro vaše rozhodnutí letět. Kromě pronájmu auta a tankování vás už větší náklady opravdu nečekají.

Zatímco z letiště Václava Havla v Praze můžete s přestupy letět na Island za nějakých 15–20 tisíc, takže většina z nás asi spíš ne, v nabídce jedné nízkonákladové letecké společnosti objevil jeden z naší pětice cenovou nabídku, která prostě nešla odmítnout. Cena byla téměř desetinová oproti té z Prahy.

Schéma přímých letů na Island, letiště Keflavík

Důležitý je také výběr pronajatého auta, které bude na Islandu při nepřízni počasí, což se děje často, vaším druhým domovem a útočištěm. Rezervace je nutná dopředu po internetu. Ušetříte, anebo se vám ještě podaří usmlouvat nižší cenu. Hledejte spíš na lokálních islandských serverech než na dokonalých webových portálech předražených mezinárodních půjčoven. Alternativou může být i veřejná autobusová doprava, která vás ale bude limitovat svým pevným jízdním řádem.

A k tomu si musíte uvědomit, že jakžtakž plné denní světlo vás čeká v půl jedenácté dopoledne, slunce moc vysoko nevystoupí a od půl čtvrté už zase hrdinně pomalu ale jistě míří za obzor. Opačná situace je před začátkem hlavní turistické sezóny, třeba v květnu, kdy slunce skoro nezapadá.

Ubytování pod polární září?

Při dodržení všech pravidel slušného chování a táboření, jaké známe a ctíme i u nás, můžete i na Islandu stanovat. Tahle položka, tedy smíření se s tím, že si „postel, peřinu i hotel“ nesete na zádech, vám ušetří velké peníze za jinak poměrně drahé ubytování. Určitě doporučuji nepodcenit kvalitu a stáří stanu, který vám bude v často drsných klimatických podmínkách zajišťovat „teplo domova“ a chránit holý život.

S důvěrou ve stan, který jsme měli půjčený s tím, že se „právě vrátil z expedice v Nepálu“, jsme se noc co noc nestačili divit, jakými všemi možnými otvory a místy se do něj dokáže dostat voda. Počasí je na Islandu opravdu nevyzpytatelné a dvojnásob tady platí, že „kdo je připraven, nemůže být překvapen“.

Kvalitní stany jsou základ. Potvrdilo se, že je stále co zlepšovat

Odměnou za trochu příkoří vám kromě ušetřených peněz bude neustálý kontakt s islandskou divokou přírodou. A třeba budete mít štěstí, budete zrovna dost vysoko a na dost odlehlém místě bez světel, vyčistí se noční obloha od mraků a uvidíte tolik vyhledávanou a opěvovanou polární záři. My jsme ho tentokrát neměli. I to je důvod se sem co nejdřív znovu vrátit.

Sepsal jen pár podle mě užitečných rad pro ty z vás, kteří si myslíte, že cesta na Island je drahá záležitost. Pro vaši inspiraci, jak to vypadá na Islandu na konci listopadu, si můžete prohlédnout fotky v galerii. Hlavně si poslechněte rozhovor o našem islandském listopadovém dobrodružném „vandru“. I za týden na Islandu na konci listopadu se toho dá vidět, zažít a poznat opravdu hodně.

Jedna rada na závěr: Náklady se sníží, když vás bude přesně pět. Tedy akorát do jednoho auta. K tomu pět velkých a pět malých batohů. A když budete mít štěstí na lidi, nebudete islandskou dlouhou noc, s čelovkou na hlavě, ani vnímat. Já to štěstí měl. Bylo nás pět a naší skvělé partě ještě jednou děkuju. Pětici „Západočechů na Islandu v listopadu“ tvořili: Miroslav Gabriel, Pavel Halla, Roman Holubjak, Martin Přibáň a Tomáš Tůma.

autor: Pavel Halla
Spustit audio