Na portálu FriendlyVox mají nevidomí přednost

28. leden 2016

„Vítejte ve FriendlyVox. Zde mají nevidomí přednost.“ Takto vás příjemným hlasem přivítá ozvučený webový portál, když na svém počítači zadáte adresu www.friendlyvox.com. Portál unikátním způsobem zpřístupňuje zrakově postiženým lidem informační a komunikační služby na internetu. Za celým projektem je osobní příběh otce a nevidomého syna.

Ozvučené počítače slouží nevidomým lidem více než dvacet let. Takový počítač používal už na základní škole i od narození nevidomý Honza Jareš. Nicméně od té doby technický vývoj značně pokročil, a tak se jeho tatínek Vladimír mohl před dvěma lety vydat v této oblasti novou cestou a s týmem spolupracovníků založil unikátní webový portál FriendlyVox. Zatímco dosavadní programy nevidomým všeobecně ozvučují aplikace navržené pro vidící uživatele, uživatelské rozhraní FriendlyVox je vytvořeno přímo s ohledem na specifické potřeby zrakově postižených osob.

FriendlyVox se nebojte – jednodušší už to být nemůže!

„FriendlyVox není něco, na co nevidomí s napětím čekali až do konce loňského roku. FriendlyVox je pouze nejnovější technické řešení něčeho, co nevidomí – díkybohu – už mohou používat více než dvě desítky let,“ říká Vladimír Jareš. A dodává, že práce s FriendlyVox je tak jednoduchá, jak jen to je možné. „Vlastní instalace je velmi jednoduchá, aby ji zvládli i nevidomí. Je ozvučená a jedná se o stisknutí asi čtyř kláves. Poté se do prohlížeče nainstaluje malý programový doplněk a od té chvíle už se tento doplněk při každém zapnutí počítače automaticky aktualizuje." FriendlyVox lze spustit z běžného počítače kdekoliv na zeměkouli, stačí pouze připojení k internetu a doménu zadat do prohlížeče Google Chrome.


Co FriendlyVox například umožní?
- přístup k zpravodajským serverům a novinám
- užitečné informace (Wikipedie, předpověď počasí, jízdní řády, televizní program ...)
- komunikaci prostřednictvím e-mailu
- sledování rádia nebo televize
- osobní kancelář (dokumenty, kontakty, kalendář, překlady)
- přístup k sociálním sítím (Youtube, do budoucna Facebook…)
Zdroj: www.friendlyvox.info

Zájemce jistě potěší, že FriendlyVox je a bude pro koncové uživatele zdarma. Za celým projektem stojí firma, kterou před 25 lety Vladimír Jareš založil. Předmětem jejího podnikání je vývoj softwaru pro bankovní systémy. FriendlyVox je tak zcela specifickým projektem, na kterém pracovali odborníci - programátoři a analytici včetně nevidomých, kteří už měli zkušenosti i s jinými programy. „Je zatím skryto poměrně hodně práce ne úplně malého týmu lidí a ještě více práce a více nepokrytých témat je před námi,“ dodává Vladimír Jareš.

Ozvučený portál FriendlyVox zpřístupňuje informační a komunikační služby bez nutnosti užití zraku

Uživatel i testér – od klavíru k počítači

Důležitou osobou v celém projektu i nadále zůstává syn Honza Jareš, který dnes působí jako profesionální zpěvák a klavírista. Skladby, které hraje, studuje náslechem, a tak se mu hodí, že aplikace FriendlyVox mu umožňuje snadno pracovat například s kanálem Youtube. Při své práci pak často sám jako uživatel přichází na zajímavé nápady, které jsou užitečné a inspirativní i pro vývojáře týmu FriendlyVox.

Honza Jareš, nevidomý klavírista a zpěvák


Honza Jareš
Zpěvák a Klavírista. První nevidomý absolvent Pražské konzervatoře v oboru populární zpěv. Narodil se v Hradci Králové (*1981), nyní žije v Praze. Pravidelně veřejně vystupuje (sám nebo v doprovodu dalších hudebníků) s repertoárem zahrnujícím populární skladby českých i světových autorů. V roce 2008 vydal své debutové album „Některý lidi“.

„Používám pravidelně třeba položku zpravodajství, kde si čtu různé noviny a mojí velmi oblíbenou položkou na FriendlyVox je Wikipedie, kde si mohu najít informace třeba o různých muzikantech, zpěvácích. Anebo protože i velmi rád cestuji, tak než někam jedu, tak se mohu podívat, co mě tam čeká a tak dále,“ vypočítává spokojeně Honza Jareš.

Jak se zatím FriendlyVox ujal v Plzeňském kraji a na dalších místech a které další úkoly stojí před týmem jeho tvůrců? Jak se natáčel Honzův nový videoklip, jehož hudební základ vznikl v našem studiu a jaké jsou Honzovy další hudební plány? I na to se ptala Michaela Vondráčková. Poslechněte si celý rozhovor s Vladimírem Jarešem a Hnzou Jarešem!

Honza Jareš při natáčení demosnímku v rozhlasovém studiu Českého rozhlasu Plzeň

Videoklip k pilotní písničce CD „Některý lidi"

Spustit audio