Násilí je větší tabu než sex, říká autor dokumentu Z lásky nenávist Romuald Štěpán Rob

28. červen 2017

Pět žen, které zažily psychické i fyzické týrání, promluvilo. A jejich výpověď je drásající. Dokument Z lásky nenávist, na kterém se podílel i Romuald Štěpán Rob, katolický kněz z dominikánského řádu, uvedla Česká televize.

Autoři dokumentu nakonec zvolili stejnou cestu jako kdysi Claude Lanzmann ve slavném snímku Šoa. Nechali promluvit „přeživší”, v tomto případě tedy ženy, které se staly obětí domácího násilí. A těch se jim přihlásilo opravdu hodně.

„Nepřekvapilo mě to, Českou televizi ovšem ano. Na výzvu zareagovalo 270 žen, což je v novodobé historii České televize rekord,” říká Romuald Štěpán Rob.

Týrané ženy nemůžete nikam tlačit

Byl to právě on, kdo během natáčení s týranými ženami dlouho hovořil a napomáhal tomu, aby se před kamerou skutečně otevřely. A nebylo to prý vždy jednoduché.


Násilí je ve společnosti větší tabu než sex. ROMUALD ŠTĚPÁN ROB

Natáčíte-li totiž s týraným člověkem - ať už jde o ženu, nebo muže - nemůžete ho nikam tlačit. „Chtít takového člověka řídit je cesta k seberozbití. Životy týraných lidí řídí ten, kdo je týral. Nemůžete se postavit do jeho role, byť v pozitivním smyslu,” vysvětluje muž, který mimo jiné pracuje i jako zpovědník.

„Chtěli jsme být absolutně otevření. Snímali jsme každý detail, chtěli jsme na diváka přenést vše, co vypovídající ženy zažívaly,” dodává.

Proč se rozhodl pro televizní dokumentaristiku? Jaké to bylo sedět poprvé na režisérské židli? Jak dlouho snímek vznikal? Proč si vybral právě toto téma? A na jakém dokumentu pracuje nyní?

Poslechněte si celý rozhovor s knězem Romualdem Štěpánem Robem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio