„Naším scénářem je bílé víno,“ přiznává spoluautorka populárních videí

22. listopad 2016

Znát ji můžete například jako Magdalenu Valentovou z televizního seriálu První republika. Zkraje příštího roku se připojí k natáčecímu štábu a zmíněnou postavu vytvoří i ve druhé řadě seriálu. Opět pod režijním vedením svého manžela. Zatím herečka Veronika Arichteva mimo jiné natáčí internetová videa.

Potkali se v seriálu „Vyprávěj“

„Já vám chci nabídnout roli v seriálu,“ slyšela jednoho dne Veronika Nová, když jí z neznámého čísla zavolal přímo režisér Biser Arichtev, nikoliv castingová agentura. Věděla v tu chvíli pouze to, že seriál „Vyprávěj“ natáčí jakýsi muž, který nemá zrovna typické české jméno. „Seděla jsem pak v autě a říkala si ‚ty bláho, mně volal přímo rejža‘. Protože jsem se mu líbila, tak už si asi malinko připravoval půdu. Nevím,“ směje se s odstupem času žena, která dnes nese jméno Veronika Arichteva.

Místo protekce pekelný casting

„Manželství s režisérem se krásce vyplácí. Veronika Arichteva se vrátí v pokračování První republiky“ (zdroj: super.cz). Podobné titulky nahrávají představám, že sňatek s režisérem, který vás obsadí, není vlastně ničím jiným než protekcí. A možná i leckterá z hereckých kolegyň smýšlí podobně. „Ke mně se naštěstí tyto informace nedostávají. Určitě mě někdo pomlouvá. Myslím, že je to v této branži normální. Je pravda, že ze začátku jsem se tím trošku trápila, protože se hodně vyprávělo o tom, že to je protekce. Můžu upřímně říct, že jsem prožila asi nejhorší a nejdelší casting v mém životě právě proto, že jsem byla manželka, nebo tehdy snoubenka Bisiho. A protože se všichni báli, aby to nevypadalo jako protekce, tak jsem prošla pekelným castingem. Musela jsem přesvědčovat všechny, a ve finále i sama sebe, že na tu roli mám,“ dodává Veronika Arichteva s tím, že jako Magdalena Valentová podle svého mínění obstála a pozitivně ji přijali i diváci.


V čem se vyplácí manželství s režisérem?
„V mnoha ohledech, ale určitě bych do toho nezařadila pokračování seriálu nebo možnosti práce. Myslím si, že když se lidé vezmou, tak je to z důvodu, že je jim spolu dobře. Což znamená, že se to projeví asi i v té práci, že spolu dokážou spolupracovat velmi dobře a jsou na sebe zvyklí,“ hodnotí Arichteva a na adresu svého manžela dodává, že při výběru herců akcentuje především typ osobnosti. Kdyby se mu tedy typově do konceptu nehodila, ani sebelepší herecké výkony (případně manželství) by jí nepomohly.

„Nedovedu sedět s rukama v klíně“

Pokračování První republiky se mělo začít natáčet už v roce 2014, potíže s financemi ho ale odsunuly a první klapka padla až letos v listopadu. Kvůli plánovanému natáčení v původním termínu Veronika Arichteva odmítla jinou seriálovou roli, aby nebyla současně na více televizních kanálech. „Přijde mi zvláštní, aby mě diváci viděli jeden den jako Magdalenu v První republice a o dva dny později v jiném seriálu třeba jako vyšetřovatelku.“ Ve finále tak v uvedené době netočila nic. „Když nemám práci, motivuje mě to k tomu, abych začala dělat věci, které mě posouvají dál,“ konstatuje s tím, že v mezičase hrála divadlo, zkusila práci asistentky produkce i režie a společně s Nikol Štíbrovou a Martinou Pártlovou spustila internetový projekt 3v1.

Scénář v láhvi, ne v krabici

V rámci přípravy videí, která jsou zveřejněna na YouTube, dělají samy autorky všechno - od vymyšlení nápadu až po konečnou realizaci. „Naším scénářem je bílé víno,“ přiznává Arichteva a na dotaz, zda bývá přípustný i scénář v krabici, odvětí, že nikoliv. Podmínkou je láhev. „Vždycky se domluvíme, kdo koupí scénář na aktuální natáčení. U dílu na téma ‚co neříkat na prvním rande‘ jsme měli scénáře nějak víc, takže se to moc nepovedlo,“ líčí pobaveně. Popularita videí, kterými si autorky od počátku chtěly dělat legraci především samy ze sebe, herečku překvapila. K nejpopulárnějším kouskům patří parodie na televizní pořad Prostřeno. Teď má cyklus 3v1 zálusk na televizní reklamy.

A taky světový mír…

Když vyjmenovává, čím vším ji kdysi pro budoucí profesi ovlivnil otec (filmový producent), mluví Veronika Arichteva o profesionalitě, cílevědomosti, dělání věci pořádně a opravdově, slušnosti i snaze pomáhat druhým. Stačí přidat zmínku o světovém míru a odpověď rázem nemá příliš daleko k výrokům novopečených královen krásy, které také prošly internetovou parodií. Herečka to s úsměvem uznává a v dané souvislosti vzpomíná: „Měli jsme také video o celebritách a byla v něm otázka, jestli by se dotyčná svlékla do filmu. Dělala jsem si z toho legraci a odpovídala, že pokud by to mělo důvod, smysl a bylo by to pro charitu, tak bych se svlékla, ale jinak ne. Před pár měsíci jsem pak skutečně dělala rozhovor do bulváru a vypadlo ze mě úplně to samé.“

Jaké reklamy autorky projektu 3v1 parodují? Co Veronika Arichteva obdivuje na práci svého muže? Jaký vývoj čeká její postavu v pokračování První republiky? Poslechněte si celý rozhovor.
Spustit audio