Není nic hezčího než vláčky a mašinky, snad jenom letadla

26. listopad 2014

Klub železničních modelářů v Ostrově na Karlovarsku má dlouholetou tradici a patří mezi nejstarší v ČR. Vznik se datuje k roku 1961, kdy se několik nadšenců začalo scházet. Už pěknou řádku let mezi ně patří i Pavel Hoza, kterým byl naším hostem ve středu dopoledne.

Svou popularitu získal ostrovský klub železničářů díky zrodu Ostrovské nulky – modelům v měřítku 1:45, které dodnes získávají ocenění na mnoha soutěžích. Klub je velmi aktivní, o čemž svědčí široká základna modelářů všech věkových kategorií a hojná účast některých z nich na republikových i mezinárodních soutěžích.

Každoročně pořádá Klub železničních modelářů v Ostrově spoustu akcí nejen pro své členy, ale především pro širokou veřejnost. Klub působí pod křídly Městského domu dětí a mládeže a vychovává úspěšně mladé modeláře, v některých případech i budoucí železničáře.

Jak dlouho se Pavel Hoza věnuje modelařině? Čím to je, že vláčky a mašinky tak táhnou? Které modely z Ostrova uspěly na nedávné mezinárodní soutěži v Maďarsku? Jak je finančně náročný takový koníček a kolik stojí jeden model?

Nejen na tyto otázky odpovídá železniční modelář Pavel Hoza. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio