Nová kniha, nové skutečnosti dramatické doby. Lovec příběhů popisuje Morový rok 1938

17. leden 2018

Letité pátrání po osudech těch, kteří jsou spojeni s pohnutými událostmi září roku 1938, vydalo na další knihu regionálních autorů. Jeden z nich - sokolovský historik, pedagog a badatel Vladimír Bružeňák - představil v našem vysílání novou knihu Morový rok.

V obsáhlém díle autoři odhalují nejen příběhy vojáků a četníků, kteří zahynuli při henleinovských povstáních. Kniha nabízí řadu dosud neznámých faktů, zapomenutých incidentů a unikátních fotografií. Dozvíte se nejenom o ostrých střetech v pohraničí, ale také o příjezdu wehrmachtu míjejícím se s odvolanými československými vojáky, nebo o návštěvě Adolfa Hitlera.

Kniha Morový rok je v mnohém kronikou tragického roku 1938 na Karlovarsku a Sokolovsku. Dobová hlášení a záznamy kronik jsou doplněny také o lidský rozměr v podobě líčení osudů některých českých četníků, policistů, příslušníků finanční stráže, vojáků. Nechybí ale i pohled obyčejných lidí - železničářů, učitelů apod.

Karlovy Vary totiž patřily mezi jedno z významných center henleinovského hnutí v Československu. Právě zde se henleinovci poprvé veřejně přihlásili k myšlenkám nacistického národního socialismu. Snad jen díky náhodě a štěstí nezemřelo na Karlovarsku tolik odvážných a statečných jako na Sokolovsku. Přesto i zde tekla krev.

Jak dlouho kniha vznikala? Proč publikace nemapuje události na Chebsku? Z jakého důvodu se nakonec rozrostla do dvou dílů? Jaká bývají setkání s pamětníky a příbuznými podobných událostí? A proč nese kniha zrovna název Morový rok?

Poslechněte si celý rozhovor s Vladimírem Bružeňákem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio