Opice i neexistující stromy už zase zdobí zámecký sál

12. září 2017

Do tanečního sálu zámku v Nebílovech se vrátily unikátní nástěnné a nástropní malby z konce 18. století. Že to ale trvalo! Na rekonstrukci čekalo několik generací památkářů, na vině byl především nedostatek peněz.

Zrekonstruovaný sál zdobí subtropická krajina s posedávajícími opicemi, létajícími ptáky, motýly, bustami imperátorů i s takovými druhy stromů a rostlin, které by botanik jen stěží rozpoznal. Vše vychází z představivosti malíře Antonína Tuvory . Prostor je dnes běžnou součástí návštěvnické trasy, bude místem koncertů, divadelních představení i svatebních obřadů. V září si v něm dokonce můžete vyzkoušet dobové tance z 19. století. A to buď naboso, nebo v piškotech.

Zmizely milostné vzkazy i kosočtverce. Sál se bude víc hlídat

Jak s nadsázkou říká kastelán Milan Fiala, na stěnách sálu se podepsala půlka vesnice. Srdíčka, čísla, milostné vzkazy – všechny tyto vrypy jsou dnes pryč a zůstaly už jen ve fotodokumentaci pořízené před rekonstrukcí. Aby se podobné lidové tvořivosti v budoucnu zamezilo, provozní režim tanečního sálu bude uzpůsoben a prostor bude více pod dozorem.

Čekalo se přes čtyřicet let

Zbytky nástropní malby byly sejmuty v roce 1968. Po dokončení rekonstrukce klenby měly být osazeny zpět. I kvůli nedostatku finančních prostředků se tato operace protáhla na více než čtyři desítky let. Až v roce 2012 provedli restaurátoři pod vedením akademické malířky Karine Artouni zpětný transfer zhruba 650 dílů nástropní malby. Některé chybějící části maleb byly rekonstruovány podle dochovaných fotografií. Na konci loňského roku pak bylo dokončeno i restaurování maleb na stěnách.

Pouštěli bychom se do čehokoliv. Kdyby na to bylo…

Stavebně a restaurátorsky jsou v Nebílovech s tanečním sálem hotovi. Podle Milana Fialy zbývá vyřešit osvětlení a akustiku prostoru, který koncertům při nedostatečně zaplněném sále zrovna nepřeje. Na zámku se teď vrhnou do projektu na vstupní monumentální arkádovou lodžii, která tvoří třetinu plochy zadního traktu, a také do rekonstrukce dalších zámeckých pokojů.

Jak zámku v Nebílovech paradoxně pomohla německá armáda? Kdy měl být srovnán se zemí? Kde se vzaly peníze na rekonstrukci tanečního sálu? Čím vším byla výjimečná?
Odpovědi i na tyto otázky se dovíte od kastelána Milana Fialy, pokud si přehrajete záznam rozhovoru s moderátorem Vladimírem Šťovíčkem.

Spustit audio