Oskar nic neznamená, vždyť to není zlatá medaile z olympiády

9. červenec 2014

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech měl světovou premiéru jeho restaurovaný a digitalizovaný film Ostře sledované vlaky z roku 1966. Režisér tohoto oskarového snímku Jiří Menzel byl naším exkluzivním festivalovým hostem.

Restaurátorské práce na Ostře sledovaných vlacích začaly v březnu. Na průběh digitální obnovy dohlížel kameraman filmu Jaromír Šofr. Všechno se stihlo do začátku karlovarského festivalu, a tak diváky ve zcela zaplněném Velkém sále hotelu Thermal mohl i spolu s režisérem přivítat i herečky Květa Fialová, Naďa Urbánková či herec a zpěvák Václav Neckář.

Ostře sledované vlaky jsou teprve třetím snímkem, který prošel restaurováním. Na řadě teď bude další film Jiřího Menzela – Postřižiny.

Na kolik taková obnova filmu přijde? Jaký vztah má Jiří Menzel ke Karlovým Varům a festivalu? O čem je jeho aktuální kniha Rozmarná léta a proč nemá rád označení oskarový režisér?

Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte od Jiřího Menzela, pokud si přehrajete záznam rozhovoru s moderátorem Radimem Jehlíkem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio