Posilovat bez osobního trenéra je ztrátou času

2. leden 2017

Po jeho boku by se člověk nebál vstoupit ani doprostřed hospodské rvačky. Má široká ramena, paže i stehna. Mistr republiky v kulturistice Michal Trykar je z Rokycan a přišel nám poradit (nejen) s novoročními předsevzetími.

Dal se dohromady po těžké autonehodě a pod jeho dohledem teď trénuje celá řada lidí, kteří chtějí se svojí postavou něco dělat, žít zdravěji, nabrat kondici a cítit se dobře. Kulturistice se věnuje už čtvrt století a zdůrazňuje, že úspěch je kombinací řady faktorů – silné vůle, dobře sestaveného jídelníčku, pravidelného tréninku a dobře načasované formy.

Nevyhýbá se otázkám na ženskou kulturistiku (o tu poslední dobou není zájem) ani na potravinové doplňky a stimulanty, které občas vrhají na jeho sport stín dopingu. S úsměvem popisuje, jak přísná je příprava na závody – od solária, přes nabírání svalové hmoty až po holicí soupravu…

Logo

Hodnocení závodů v kulturistice je někdy nespravedlivé

V současnosti se v rokycanském fitcentru věnuje práci osobního trenéra. Umí poradit s tréninkovými dávkami, jak často cvičit, kterým partiím se věnovat nebo jak v návaznosti na tréninky upravit jídelníček. Kolem sebe bohužel vidí řadu lidí, kteří cvičí bez porady s trenérem a dělají spousty chyb, které se pak těžko napravují. Pokud tedy člověk chce něco udělat se svou postavou (a klidně i jen na amatérské úrovni), měl by si nechat poradit a absolvovat alespoň prvních pár tréninků pod dohledem odborníka.

Za jak dlouho se dostaví efekt pravidelného cvičení? Co je pravdy na tom, že si Michal Trykar vychovává svého nástupce? A kam až by to chtěl svojí pověstnou silnou vůlí dotáhnout?

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

Spustit audio