Rudolf Švaříček se znovu postavil himalájskému počasí

5. listopad 2014

Byl v polovině října mezi dvěma stovkami českých turistů, kteří si přijeli užít velehory. V říjnu je podle dlouhodobých zkušeností počasí nejstálejší. A na výpravy kolem Annapurny se vydávají stovky turistů. A přece začalo silně sněžit, udeřily vichřice a spadla lavina. Stalo se tak uprostřed žní, kdy to nikdo nečekal. Zemřelo více jak dvacet lidí, včetně dvou Slováků. Rudolf Švaříček a jeho skupina měli štěstí.

„Když nám obrovské množství sněhu prostě zablokovalo cestu, věděl jsem, že si budeme muset přivolat pomoc,“ vypráví Švaříček. Naštěstí měl u sebe satelitní telefon, který nebyl vybitý, protože ho tři neděle nepoužil. Vrtulník přiletěl za tři dny. „Měli jsme ve skupině určitě zdravotní problémy, ale byli mez námi dva vynikající doktoři, takže to skončilo happyendem,“ doplňuje.

Obětí měly říjnové rozmary počasí ovšem spoustu. Mezi nimi byli i dva Slováci Ján Matlák (60) a Vladimír Švancár (59). „Samozřejmě jsem je znal. Byli to velmi zkušení a zdatní cestovatelé. Měli smůlu. Hráli večer v celé partě karty. Nešel jim list, tak šli spát. A jejich stan prostě skončil pod lavinou,“ říká Rudolf Švaříček, který už je znovu zpátky na cestách. Tentokrát se na několik týdnů vydal do Bhútánu.

Spustit audio