Stačí dotek a energie začne proudit, říká o „terapii mazlíčků“ Vendula Rybárová

8. listopad 2016

Kvůli těžké nemoci, kterou odhalila její fenka, se proškolila na mistra reiki a svůj vděk za záchranu života předává zpět nemocným zvířecím pacientům. Představujeme ojedinělou metodu, která by neměla uniknout vaší pozornosti – Vendula Rybárová totiž provozuje Terapii mazlíčků.

Sama neví, jak to všechno funguje. Ale funguje to. Našla v sobě schopnost vycítit, kde je ve zvířecím těle problém a napravit ho. Stačí na to pouhý dotek ruky, dokonce to v mnoha případech dokáže i na dálku, aniž by nemocné zvíře kdy viděla.

Typickými pacienty jsou psi, ale jde to i u jiných zvířat

Bývala obchodnicí, pracovala s čísly, akciemi, cennými papíry. Dnes se soustředí na pomoc zvířatům, a jak sama říká, v této činnosti se „našla“, byť jí osamostatnění a odvaha založit si provozovnu trvaly delší dobu. Terapie mazlíčků pomocí reiki a prostřednictvím energií má vyzkoušeno nejen na psech, ale také u koní. Právě kůň jí za pomoc dal okamžitě „pusu“ na hlavu, což je jedním z nejsilnějších zážitků z dosavadní praxe. U psů se efekt terapie pozná nejrychleji a nejlépe u starších zvířat. Zlepšení jejich kondice a nálady je patrné okamžitě a trvá řadu dní i týdnů.

Pochopitelně se setkává s řadou nedůvěřivých pohledů a názorů. Usmívá se nad tím, že bývá označována za „psí čarodějku“. Na druhou stranu přibývá spokojených chovatelů, kteří na její terapie nedají dopustit.

Kynology respektuji, nepřekážíme si

Dokáže tato metoda pomoci i s poslušností našich mazlíčků? Ne tak docela. Ale umí zmírnit například reakce na petardy a ohňostroje. Poslušnost je doménou kynologů. Ti pomáhají pejskům a chovatelům úplně jinak, proto si tyto metody nijak neodporují a ani si nekonkurují.

Zcela mimořádně dostali posluchači možnost ptát se našeho předpoledního hosta prostřednictvím SMS. Jak probíhá typická procedura u jednoho zvířete? Nejsou naši mazlíčci až příliš rozmazlení? I na tyto otázky odpovídá Vendula Rybárová v rozhovoru se Stanislavem Juríkem.

Poslechněte si záznam rozhovoru moderátora Stanislava Juríka s terapeutkou Vendulou Rybárovou.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.