„Státní medaile od Bavorska? Byl jsem v šoku,“ řekl ředitel Národního parku Šumava

30. říjen 2017

Velkou gratulaci si zaslouží ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený. Za svůj přístup k ochraně přírody obdržel Bavorskou státní medaili za mimořádný přínos pro životní prostředí. Převzal ji z rukou ministryně bavorské vlády pro životní prostředí a ochranu spotřebitele Ulrike Scharfové. Aktuální ocenění Pavla Hubeného bylo ale jen jedním z mnoha důvodů, proč jsme ho po čas pozvali do vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

V CHKO a později v Národním parku se ochraně přírody věnuje už od roku 1988. A když byl pověřen vedením parku a posléze jmenován ředitelem, tvrdil, že je to jen na přechodné období a že učiní jen ty nejdůležitější kroky. Dnes už ví, že ty necelé čtyři roky ve funkci ředitele jsou na dlouhodobé úkoly pořád málo.

Ocenění z bavorské strany nepřišlo náhodou. Pavlovi Hubenému se totiž podařilo nasměrovat Šumavu v ochraně přírody a v přístupu k bezzásahovosti stejným směrem jako Bavorský les. O to se žádný z jeho předchůdců ani nepokusil. Jak sám říká: „Směr už máme stejný, jen tempo je na každé straně hranice jiné.“

Bavorskou státní medaili za mimořádný přínos pro životní prostředí. Obdržel ji Pavel Hubený z rukou ministryně bavorské vlády pro životní prostředí a ochranu spotřebitele Ulrike Scharfové

Trendy v ochraně přírody na Šumavě se úplně změnily

Zatímco na začátku 90. let 20. století se v tehdejší CHKO vedení oblasti snadno domluvilo s obcemi na jednoduchých pravidlech spolupráce, doba postupně přinesla neshody a spory. K pozitivním změnám paradoxně přispěl orkán Kyril v roce 2007 a jeho následky.

S nadsázkou se o Šumavě hovoří jako o nádherných místech a lokalitách na lidsky znesvářeném území. I to se současný ředitel snaží změnit.

V rozhovoru nám Pavel Hubený také poradil, jak se chovat při setkání s divokými vlky a jejich uprchlými konkurenty z Bavorského lesa. Řekl, co si myslí o změnách ve vedení parku, souvisejících se změnou politické mapy Česka po volbách. Vysvětlil, co je to zonace parku a proč je tak důležitá. Doporučil nám zastavit se při návštěvě Šumavy v některém z informačních center parku. A na závět nám dal i tipy na krásné a přitom neobvyklé lokality, kam téměř nikdo nechodí.

Poslechněte si celý rozhovor...

Spustit audio