Studentka vytyčila trasu po zanikajících kostelech v Plzeňském kraji

20. červen 2016

ŠtěKot – to je umělecké jméno Štěpánky Kotkové, studentky Fakulty designu a umění ZČU v Plzni. Během studentských let toho stihla opravdu hodně a společně se spolužáky stála u zrodu projektu Zaniklé a ohrožené kostely. Na 13 sakrálních objektů v Plzeňském kraji studenti upozornili originálními instalacemi. Ve Štěpánčině případě se jednalo o kostel v Otíně u Plané a kaple v Novém Čestíně na Klatovsku. V rámci diplomové práce šla ale Štěpánka ještě dál: propojila všech 13 míst několikadenní pěší a cyklistickou poutí, jejíž trasu může okusit každý z nás.

Studentka oboru Socha a prostor se tak na sólové cestě potkala s řadou zvědavých pohledů a dotazů, poctivě psala deník, který zveřejnila na internetu, a když jí šlacha na noze vypověděla službu, dokončila třísetkilometrovou pouť alespoň na kole. Zcela sama.


Ukázka z deníku Štěpánky Kotkové

FINAL DAY 12.
45 km _ Klatovy -> Novy Cestin -> Loreta -> Depoltice -> Nyrsko

Poslední den. Ráno se omylem přidám u Klatov k cyklozávodu a chvíli se držím se svým naloženým lady bikem v čele peletonu :-)

Poprvý za celou dobu praží slunce a já se spálím na škvarek. Protože přece ráno bylo zataženo, tak kdo by se mazal… Jo a i když se už neuveřitelně těším na vlastní postel a pořádnou sprchu (kterou si můžu dát, kdy chci) a nemusím se bát, že se v noci přilepím ke spacáku, stejně je mí líto, že už je konec a já musím domů...

Otín, Nový Čestín, Luková, Všekary a další místa tak díky aktivitě studentů znovu ožívají. Mluví se o nich, přichází se podívat řada návštěvníků. Asi nejvíce se v této souvislosti hovoří o originální instalaci v Lukové u Manětína. Podle Štěpánky se tam nezřídka objevují autobusy plné turistů, včetně těch japonských. Popularita tohoto místa dokonce vede k jeho obnově: díky návštěvníkům se podařily vybrat prostředky na opravu střechy.

Sakrální místa pro ni mají mimořádnou sílu. Čím jsou opuštěnější a zchátralejší, tím větší energii vyzařují. Do takových prostor se pak náramně připravují instalace, ze kterých si každý najde něco svého. Takový je pohled autorky „sítě“ v kapli v Novém Čestíně.

Jaké byly reakce lidí na celý projekt a na její pouť po zanikajících objektech? Kolik puchýřů si přivezla? A jak vypadají její další umělecké plány?

Poslechněte si celý rozhovor Stanislava Juríka se studentkou Štěpánkou Kotkovou alias ŠtěKot v programu Českého rozhlasu Plzeň.

Spustit audio