Svoje jméno si "negoogluji", musela bych na odkazy reagovat

12. září 2017

Socioložka Jiřina Šiklová je jednou z osobností, která se nechala vyfotografovat na putovní výstavu České stříbro. U té příležitosti jsme ji pozvali do plzeňského rozhlasu. A řeč přišla i na výsledky krajských voleb nebo vulgarity na internetu.

Do Googlu si Jiřina Šiklová své jméno nikdy nevepsala. Tvrdí, že by na nalezené odkazy musela reagovat. Už tak denně odpovídá na celou řadu e-mailů, které jí přicházejí. Zajímavý je aktuální postřeh z posledního období: i když lidé píší vulgarity a nadávají na kdeco a kdekoho, vyjadřují se bez gramatických chyb.

Pozvánka k účasti na výstavě České stříbro ji potěšila a to i proto, že dobře znala fotografa Karla Cudlína i organizátorku a autorku nápadu Evu Hrabětovou. Ta je mimo jiných jednou z jejích studentek.

Jiřina Šiklová a Eva Hrabětová

Programy politických stran jsou jeden jako druhý

Krajské volby ukázaly, že lidé nemohou volit jasně vyprofilované strany. A také to, že se nechceme točit směrem doleva. Volební programy jsou si tak podobné, že si člověk vybírá opravdu těžko. Tak Jiřina Šiklová hodnotila těsně po krajských volbách situaci u nás. Tvorba koalic pak směřuje lidi k tomu, aby příště k volbám nešli vůbec.

O politické kariéře Šiklová v žádném případě neuvažuje, nemá motivaci. Daleko víc ji baví ovlivňovat mladou generaci, přednášet, učit. Dnešní mládež to podle ní nemá jednoduché: moderní technologie sice dodávají mladým informaci, ale nikoli společný prožitek, pospolitost, vzájemnou komunikaci tváří v tvář.

Mladí dnes vysokou školu nutně nepotřebují

Další myšlenka známé české socioložky, která v rozhovoru zazní: trh práce se v budoucnu přeorientuje na lidi, kteří něco dovedou a mají naučeno či nastudováno, a to klidně i „bez papíru“. Spousta lidí studuje vysokou školu jen proto, aby měla diplom a vysokoškolské vzdělání. Ale na sociologii ani není nutné se hlásit a studovat ji oficiálně – dnešní nabídka studijní literatury je natolik bohatá, že nadaný a ctižádostivý člověk může v tomto oboru vyniknout i bez toho, aby měl obor vystudovaný na příslušné fakultě.

Jak vzpomíná na léta, kdy se významně podílela na vydávání zakázané literatury z Čech v zahraničí? Proč vyhrál krajské volby Andrej Babiš a hnutí ANO? Proč se stát nedá řídit jako firma? A jakou roli hrají moderní technologie v životě Jiřiny Šiklové?

Poslechněte si celý rozhovor s Jiřinou Šiklovou a Evou Hrabětovou.

Spustit audio