Unikátní vysokou pec snad zachráníme

23. září 2015

Huť v Šindelové na Sokolovsku je součástí historie krušnohorského železářství. Současný stav vysoké pece ale dobu slávy už nepřipomíná. Její torzo leží v rozvalinách. K zamezení dalšího poškozování památky vznikl Spolek za zachování hutě v Šindelové. Jeho předseda Jiří Hrůza byl naším hostem.

Vysoká pec v Šindelové je doložena nejméně od roku 1757, kdy se tato technologie už používala. Huť byla v polovině 19. století přestavěna do novorománského stylu a nabyla vzhledu, který se odráží v dnešní podobě památky.

Záchrana této výjimečné technické stavby je stále možná. Jednoznačným cílem spolku je zakonzervování stavby a po celkové obnově předání památky obci Šindelová tak, aby se stala důstojným symbolem historie železářství v Krušných horách.

Huť v Šindelové totiž patří mezi 12 nejohroženějších památek tohoto druhu v České republice.

Během letošního léta už proběhly úpravy prostranství v okolí vysoké pece. Byly odstraněny náletové dřeviny, srovnán terén a odstraněna suť uvnitř i kolem hutě. Celá obnova je ovšem běh na dlouhou trať.

Poslechněte si rozhovor moderátora Petra Čimpery s předsedou Spolku za zachování hutě v Šindelové Jiřím Hrůzou pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek".

autor: Petr Čimpera
Spustit audio