V mém případě mluvme raději o diagnóze než o inspiraci

18. prosinec 2014

Naším hostem byl těsně před Vánoci 2014 kreslíř, grafik hudebník a básník Jiří Slíva. Plzeňský rodák ale o svátcích vůbec nemluvil. Přinesl totiž svoje hudební album „Kup si bicí“, písničky vtipně glosoval a vzpomínal na své plzeňské začátky s Pavlem Strejcem, Oldou Říhou a dalšími osobnostmi.

V rozhovoru pochopitelně došlo i na kreslení, život na volné noze, současné dění nejen v politice, seriál Simpsonovi (právě slaví 25. narozeniny) a spoustu dalších témat. Když se ale Jiřího Slívy zeptáte na to, kde bere inspiraci pro svou kreslířskou, hudební nebo básnickou tvorbu, odpoví jednoznačně: „U mě jde o diagnózu.“

Už ve škole trochu zlobil, platil ze žáka, který vyrušuje. Jednou si dokonce napsal poznámku do žákovské sám… V průběhu studia na jazykové škole se pak bleskově naučil na bicí, aby se vešel do sestavy skupiny The Spiders, která konkurovala kapele Black Stars – tam začínal Olda Říha z Katapultu.

Dostalo se i na tvorbu skupiny Grafičanka, ze které dnes zbyli poslední dva členové a občasně s nimi jako host vystupuje Miroslav Kořínek. Album „Kup si bicí“ ale Slíva natočil s předními jazzovými a bluesovými muzikanty a CD nese pouze jeho jméno. Ke každé skladbě, kterou jsme si pustili, má nějakou příhodu. A už jen tituly stojí za to, např.Schizofrenická Evženie.

Chybí Jiřímu Slívovi v dnešní době humoristický časopis, jakým býval Dikobraz? Sleduje politické zprávy? A proč si musí každý rok v červnu vybavit, jak vypadá Vánoční stromeček?

Také na tyto otázky odpovídá Jiří Slíva v rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem v programu Českého rozhlasu Plzeň. Rozhovor si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Spustit audio