V Plzni se diváci budou těšit na každou další premiéru

2. srpen 2016

„Se souborem muzikálu začnu pracovat nejdřív za půl roku, koncem srpna budu představen a pak budu jenom papírovat." Tohle nám do e-mailu napsal na konci června Lumír Olšovský. Už věděl, že povede soubor operety a muzikálu v plzeňském divadle.

Ale netušil, jak rychlý spád nakonec události kolem jeho nové práce vezmou. I proto jsme ho pozvali do vysílání Českého rozhlasu Plzeň už v polovině divadelních prázdnin.

Zkušenosti má z nejrůznějších oborů: po vystudování herectví hrál v Karlových Varech a pak u Otomara Krejči v Divadle Za branou II. Následovala řada rolí v Hudebním divadle Karlín a Cena Thálie za roli v muzikálu Zpívání v dešti.

Chvilku zkoušel dabing, moderoval televizní pořady a stíhá i režírování oblíbeného Studia Kamarád. Právě na Kavčích horách ho zastihl telefonát s nabídkou vést od nové divadelní sezóny plzeňský soubor operety a muzikálu.

Stal se tedy dobrovolně částečným Plzeňanem

Už ví, kam zajít na dobré pivo i skvělou večeři. A pomalu se orientuje jak v byrokratických, tak i v kreativních partiích své nové práce. Chválí svého předchůdce Romana Meluzína a postupem času chce docílit toho, že v Plzni se na muzikál bude chodit do vyprodaného hlediště plného spokojených diváků. Když ho ale moderátor několikrát v rozhovoru označil za šéfa, ještě na to příliš neslyšel.

Každý, kdo chce v této umělecké branži něco dokázat, by měl navštívit West End a Broadway. Lumír Olšovský tak sám učinil a je za tuhle zkušenost velice rád. V budoucnu zřejmě v Plzni dojde k využití tvorby hostujících scénografů či choreografů, a to tak, aby se výsledek co nejvíce broadwayské produkci přiblížil.

Jaká melodie Lumíra Olšovského napadá, když nasedá do auta? A jak velkou oporou je mu ve velkých životních rozhodnutích partner Pavel?

Poslechněte si rozhovor s Lumírem Olšovským!

Spustit audio