Všichni se mě ptají, jestli to, co jsem v Africe dělal, mělo smysl

15. leden 2015

Zážitky z mise učitele a vychovatele ve Středoafrické republice v době tamního státního převratu má za sebou mladý Plzeňan Vojtěch Bílý. Naším hostem byl v době, kdy už mohl vyprávět i o své dnešní „štaci“ – vysokoškolském studiu ve Skotsku.

Všechno to začalo neúspěchy s francouzštinou na osmiletém gymnáziu. Doučováním a pílí se vypracoval nad úroveň běžného středoškolského studenta a nakonec skládal maturitní zkoušky ve francouzském Dijonu. Odtud už nebylo daleko ke spolupráci s obecně prospěšnou společností SIRIRI, která ve Středoafrické republice postavila školu a hledala do ní pedagogy.

Naneštěstí se pár týdnů po Vojtěchově příjezdu do této velice chudé země rozhořel státní převrat – únosy, střelba, násilí byly na denním pořádku a nebylo možné před nimi kamkoli uniknout. Přesto škola normálně fungovala a český učitel tam vyučoval francouzštinu, biologii, tělocvik a dokonce i latinsko-americké tance!

Vojtěch Bílý v době svého působení na střední škole ve Středoafrickém městě Bozoum

Navzdory chudobě má ve Středoafrické republice téměř každý svůj mobil. Sice ho má vypnutý, protože ho takřka není kde a jak nabít. A když už ano, málokdo disponuje volacím kreditem. Proto je zajímavé i to, že v době ostrého válečného konfliktu plnil Vojtěch Bílý roli jakéhosi zpravodaje. Přes Skype a mobilní telefon poskytoval informace BBC, francouzským i českým médiím, psal vlastní blog. A právě dokončuje knihu, ve které prožité chvíle obav i nadějí zvěční do detailu.

Cítil uprostřed války strach? Jak na jeho misi reagovala rodina, známí? Dá se porovnat jeho zkušenost z Afriky s dnešní realitou – studiem ve skotském Aberdeenu? A na co se ho nejčastěji ptají návštěvníci jeho přednášek?

Také na tyto otázky odpovídá Vojtěch Bílý v rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem v programu Českého rozhlasu Plzeň. Celý rozhovor si můžete poslechnout pod odkazem „Přehrajte si celý příspěvek".

Spustit audio