Vzdělávat se tělesně je pro mládež úděsné

19. září 2014

Říká, že žáky nejvíce nebaví běh. Vymýšlejí si nejrůznější důvody, proč nemohou cvičit. Jsou po nemoci, necítí se dobře, obézní žáci a silní kuřáci raději nechodí vůbec a někteří si zapomínají cvičební úbor. A tak byla ve škole dokonce zřízena půjčovna sportovního oblečení. Ani to nepomohlo. „Nejmilejší pohyby z tělesného vychování je internetní serfování. Prostě alergie na pohyb vlastním tělesem je v posledních letech velkou středoškolskou epidemií,“ říká náš host Karel Johana.

I dívky mají své důvody. „Studentka Dana je krasavice inteligentní. Poposedává půlkou zadku na židli a dost nahlas vzdychá, že fakt dneska nemůže hrát tenis, protože má čerstvé tetování na zadečku. Já vám ukážu barevnýho motýla a už stahuje džíny, aby dokázala, že nejde o výmluvu. Další studentka zase své přednosti jen těžko soukala do cvičebního úboru, což chlapce rozhodně nenechalo chladnými..." Pedagog Karel Johana o tom vypráví v knize Učitelské elegie, v níž líčí stav dnešního školství, chování a postoje studentů i každodenní trable a strasti kantora na sklonku kariéry.

Logo


Škola je otrava,
hlavní je potrava.
Učení mučení,
rodičů skučení,
kantorům soužení...
(Ukázka z knihy Učitelské elegie)

Toto dílko si přečetl i sám pan ministr školství, který to vše sleduje nenápadně z okénka na obalu knihy, jen kousek od slov „Učitel, ten má život na pytel. „ Karel Johana z Tachova, který žije v bytě 1+1 s manželkou učitelkou a králíkem Tondou, vás přesvědčí v knize i v rozhovoru o své lásce ke kantořině, moudrosti a celoživotní zkušenosti.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio