Divadelní léto pod plzeňským nebem uvádí Gozziho Král jelenem

Třetí ročník „Divadelního léta pod plzeňským nebem" začak včera před budovou Západočeského muzea. Festival vymyslel a zatím všechny jeho inscenace, tedy Moliérova „Dona Juana", Gogolova „Revizora" a letos Gozziho „Krále jelenem" režíroval Vilém Dubnička. Petra Kosová si o inscenaci, která měla včerejší večer premiéru, povídala právě s ním. Nejprve o hereckém obsazení:

Po 14 letních večerů hru opět představí tým profesionálních herců plzeňských i pražských divadel vedený režisérem Vilémem Dubničkou na speciálně vybudované scéně před Západočeským muzeem. V kulisy pohádkového příběhu pro dospělé se díky festivalu promění budova muzea v Kopeckého sadech, park i fontána. Nově se představí herec Činoherního klubu Pavel Kikinčuk a Martin Hofmann z Divadelního spolku Kašpar.

Divadelní léto pod plzeňským nebem - Král jelenem - Pavel Kikinčuk , Kristýna Hlaváčková

Hra Král jelenem byla napsána sice před více než 200 lety, je to ale moderní hra se spoustou nevídaných prvků. Podle režiséra Viléma Dubničky podtitul "tragikomická pohádka o třech dějstvích" dává tušit lehce bláznivou podívanou, mnohdy až překvapivě a mrazivě aktuální. Hra podle něj skýtá přístup k divákovi, moderní přístup k tradičním věcem. Divákům nabídne současný styl herectví.

Představení trvá i s přestávkou přibližně dvě hodiny. Pokud by se večer ochladilo, mají organizátoři pro diváky tradičně připravené k zapůjčení deky a také pláštěnky. V případě nepříznivého počasí nabídne tým náhradní termín.

Další představení po včerejší premiéře budou od 30. června do 12. července vždy od 21 hodin, 6. července se hrát nebude. Následovat budou reprízy „Revizora" před plzeňskou radnicí, a to od 19. do 26. července.

Divadelní léto pod plzeňským nebem -Revizor - režisér Vilém Dubnička

Cílem festivalu je vytvořit originální plzeňské inscenace, ušité na míru zajímavému prostoru v centru. Projekt je součástí kandidatury Plzně na Evropské hlavní město kultury pro rok 2015.

autor: Petra Kosová
Spustit audio