Plzeň v boji o titul EHMK

7. prosinec 2009
Publicistika

Zítra přijde osudný den: přípravný tým kandidatury Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015 bude poprvé usilovat o získání prestižního titulu. Scénářů je několik - buď komise vyhlásí vítěze hned, nebo rozhodne o postupu do druhého kola. Také nemusí vybrat nikoho. Plzeň o titul soupeří s Hradcem Králové a Ostravou. Události se věnuje Petra Kosová

Přípravy na kandidaturu Plzně na titul Evropské hlavní město kultury 2015 začaly postupně už od roku 2006. Tehdy padlo rozhodnutí: o titul budou soupeřit města ve dvou státech, v Belgii a v České republice. Do roku 2009 ušla Plzeň nezanedbatelný kus cesty.

Samotný boj o titul může znamenat mnoho, pokud vezme kandidátské město projekt vážně. V Plzni začal myšlenku kandidatury prosazovat už v roce 2006 tehdejší šéf odboru kultury plzeňského magistrátu Roman Černík. Podařilo se mu přesvědčit náměstkyni primátora Marcelu Krejsovou a ta postupně přesvědčila politickou reprezentaci města. Později se přidávali i poslanci a senátoři. Vznikl přípravný tým a jeho členové jezdili na zkušenou do měst, která už titul získala nebo jim jen těsně unikl. Naopak do Plzně začali jezdit konzultanti z těchto měst, aby se Plzeň od začátku připravovala profesionálně a s reálnou vyhlídkou na úspěch. Tým hledal způsoby, jak oslovit veřejnost, protože spolupráce s obyvateli města je klíčová. Loňský podzim se proto scházely pracovní skupiny složené z šéfů plzeňských kulturních institucí, spolků a zájmových sdružení, ale i z novinářů a z lidí, kteří mají o kulturní dění v Plzni zájem. Na základě výsledků těchto veřejných diskusí vznikl Program rozvoje města Plzně 2009 - 2019 a letos na podzim ho zastupitelé jednomyslně schválili. Tím se město zavázalo, že po dobu 10 let bude uvolňovat z rozpočtu nevídaných 9 % do kultury.

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni

V městských obvodech se zase veřejnost mohla zapojit do hry Budoucí město a přicházet s dalšími nápady, jak zlepšit život v krajském městě. A od letošního září se veřejně diskutuje v kavárně Inkognito s představiteli kulturních institucí a pořadateli různých kulturních akcí o tom, co mohou kandidatuře nabídnout a jak se budou rozvíjet dál. To vše odhalilo témata týkající se chybějící kulturní infrastruktury a otevřel se kritický pohled na plzeňské kulturní zázemí. Už sama otevřená kritika je předpokladem kvalitativního vývoje.

Muzeum loutek v Plzni - loutkomat

Jen málokdo z týmu a z přívrženců kandidatury si připouští, že by Plzeň neprošla do druhého kola. Zklamání by bylo veliké. A byla by to velká škoda pro kulturní prostředí Plzně. Ve druhém kole totiž přípravné týmy dolaďují přihlášku a program podle výtek komise. Znamenalo by to pokračování veřejných diskusí o kulturním zázemí v Plzni a tedy další emancipaci obyvatel a rozvíjení občanské společnosti, násobení tlaku na zvyšování úrovně kulturních akcí a také tlak na zlepšení služeb a životní prostředí v Plzni. Už samotný postup do druhého kola by mohl posunout započaté úsilí a pro budoucnost Plzně by znamenal společenský, kulturní a ekonomický rozvoj; nemluvě pak o titulu samotném.

Vše je teď v rukách a schopnostech týmu, který bude zítra prezentovat cíle Plzně a její plánovanou proměnu. A také v rukách třináctičlenné komise složené ze zahraničních a tuzemských odborníků. Plzeň přijde na řadu po obědě, má 30 minut na prezentaci a komise pak dalších 45 minut na dotazy. Teď už zbývá jen držet Plzni palce. S vědomím, že ať postoupí do druhého kola nebo ne, započaté změny by byla chyba zastavit.

autor: Petra Kosová
Spustit audio