Diecézní charita Plzeň rozšíří své aktivity

6. prosinec 2007

Největší poskytovatel sociálních služeb v západních Čechách - Diecézní charita Plzeň - se chystá v příštím roce rozšířit své činnosti. Ke 35 v loňském roce provozovaných zařízení, přidala letos dalších pět a na rok 2008 připravuje další. V Rokycanech otevře chráněnou dílnu a stacionář pro lidi s kombinovanými vadami, v Meclově na Domažlicku zrekonstruuje objekt bývalé fary, v Klatovech připravuje centrum pro mládež. O další latinskoamerickou zemi - Peru rozšíří i projekt adopce na dálku.

Jak řekl ředitel Diecézní charity Plzeň (DCHP) Jiří Lodr, v příštím roce by měl být zrekonstruován objekt bývalé fary v Meclově na Domažlicku, kde vznikne chráněné bydlení pro lidi s psychiatrickým onemocněním. Podle něj je vznik těchto zařízení důležitý, protože počet nemocných roste a jde o civilizační záležitost. Stejně důležité je také vytvořit v Klatovech, kde letos v květnu charita otevřela sociální poradnu, centrum pro mládež ze sociálně slabších rodin.

Na druhou polovinu příštího roku chystá DCHP dokončení objektu pokojného stáří v Rokycanech. Náklady na rekonstrukci ve výši 4,5 milionu korun se podařilo získat hlavně od dárců, milion Kč věnoval Plzeňský kraj městu Rokycany, které je poskytlo na rekonstrukci.

Další investicí by mělo být i zakoupení speciálního lisu na textilní materiál pro projekt Střediska pracovní rehabilitace v Plzni, které se snaží pomoci bezdomovcům a dlouhodobě nezaměstnaným obnovit pracovní návyky. Od ledna 2006 se do projektu zapojilo kolem 30 klientů. Uklízejí tramvajové zastávky, pracují v humanitárním skladu, kde jim nový lis umožní lepší manipulaci.

Logo

Projekt adopce na dálku v Bolívii a Paraguayi realizuje DCHP už čtvrtým rokem. V těchto zemích se snaží zajistit podporu vzdělání dětí z nejslabších sociálních vrstev. Díky jejím službám získalo adoptivní rodiče v Bolívii téměř 200 dětí, v Paraguayi téměř 40. Jižní Amerika je zájmovým územím Diecézní charity Plzeň. Službu se chystá rozšířit i na Peru , mimo jiné i proto, že po katastrofě, která v zemi byla, se zástupci charity setkali s obrovskou potřebností tamních rodin. Do Peru se na několik měsíců na začátku roku 2008 vydá také pracovník DCHP, aby připravil "kontaktní most" pro garanci nové služby.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio