Roubený špýchar urazil 35kilometrovou cestu z Petrovic do Velhartic

14. prosinec 2007

Velmi unikátní přepravu starého roubeného špýcharu z Petrovic u Měčína na jižním Plzeňsku do 35 kilometrů vzdálených Velhartic na Klatovsku uskutečnili příznivci historie z občanského sdružení Hrad. Zatímco běžně se při stěhování starých roubených staveb objekty rozeberou na jednotlivé očíslované části a v cílovém místě se zase složí, starý špýchar se vezl v celku na nízkém valníku. Stavba se stane součástí malého souboru lidových staveb v předhradí velhartického hradu, který tam vyrůstá už několik let.

Rozměry přenášeného špýcharu jsou 5 x 5 m plošně a transportní výška musela být snížena na 5,5 m z původních 7 metrů kvůli průjezdnosti trasy. Proto musela být sňata střešní krytina a rozebrán krov.

Transport objektu o hmotnosti mezi 15 - 16 tunami začal 12. prosince. Kolos se pohyboval hlemýždím tempem po běžných komunikacích přes Klatovy do předhradí státního hradu Velhartice. Přesun budovy v celku umožnil zachovat se maximálně šetrně k autentickým konstrukcím a hliněným omítkám, mezitrámovým výplním a dalším historicky cenným detailům, které by rozebráním špýcharu a opětným skládáním velice utrpěly.

Logo

Akci pro záchranu špýcharu má na svém kontě Občanské sdružení Hrad, jehož členy jsou příznivci velhartického hradu. Po přesunu budou moci být zahájeny záchranné práce na obnově a rekonstrukci památky, které v Petrovicích nemohly být prováděny. Podle jednoho z členů sdružení, velhartického kastelána Petra Mejstříka, je po transferu třeba stabilizovat konstrukce objektu a následovat budou výměna či doplnění nenávratně poškozených částí, vyprotézování částí poškozených. Oprava krovu a konstrukcí souvisejících, včetně střešního pláště bude financována ze státního havarijního střešního programu, ostatní záležitosti financuje a zajišťuje Občanské sdružení Hrad.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio