První letošní mláďata v plzeňské zoo jsou jehňata Vendulka a Mireček

7. leden 2008

Vendulka a Mireček - dvojčata zušlechtěné ovce šumavky, jsou prvními letošní mláďaty plzeňské zoologické zahrady. Narodila se 4. ledna ráno. Jehně bylo také posledním loňským mládětem zoo. Jde o potomka ovce gotlandské, které se narodilo se 28. prosince a dostalo jméno Sašenka.

Plzeňská zoo chová na svém historickém statku Lüftnerka více plemen domácí ovce. Žijí zde ovce skudde z východního Pruska, které zachraňují zoologické zahrady v Evropě v řízených chovech před vymizením, vzácné ovce vřesovištní, rovněž ohrožené vyhynutím, nebo africké ovce kamerunské a somálské.

Ovce šumavka byla vyšlechtěna z ovcí chovaných v drobných chovech na Šumavě. Dělí se na horský a podhorský druh. Plemeno je charakterizováno jemnější pevnou kostrou a dobrým svalstvem a především přizpůsobivostí drsným přírodním podmínkám. Jde o plemeno odolné, které se dnes vyskytuje nejen na Šumavě, ale ve velkochovech i u drobných chovatelů v celé republice.

Dítě s ovečkou

Plzeňská zoo je s 1100 chovanými druhy a více než 5000 jedinci druhově i početně nejbohatší z českých a slovenských zahrad. Loni poprvé v historii překonala roční návštěvnost 400.000 lidí. Titulem první mládě roku se zde v minulých letech pyšnil například pelikán bílý, agamy vousaté nebo čtveřice vzácných varanů. Vzhledem k velkému počtu chovaného hmyzu a hlodavců ale nezřídka patří primát i ne tak návštěvnicky atraktivním myším nebo broukům.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio