Silnice z Oselců do Chanovic zlepší bezpečnost dopravy na Klatovsku

Stavba jedné z nejdůležitějších komunikací v Plzeňském kraji, která má výrazně zlepšit bezpečnost dopravy i života na Klatovsku, odstartuje letos v březnu. Silnice z Oselců do Chanovic za 175 milionů Kč, financovaná krajem a evropským programem ROP, má být hotová do roka. Obchvat odkloní stovky kamionů se dřevem, mířících denně do a z největší okresní firmy Haas Fertigbau, a vyvede dopravu mimo obce v okruhu deseti kilometrů od Chanovic.

Kraj chce vybrat dodavatele ve výběrovém řízení do 22. února, kdy zasedá výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Výbor schválí z první výzvy ROP tři stavby silnic v Plzeňském a dvě v Jihočeském kraji. Smlouvu na čerpání evropských peněz uzavře kraj v dubnu, stavba začne o měsíc dříve.

Po 5,5kilometrovém obchvatu volají lidé z vesnic v Pošumaví šest let. Obec i firma připravovaly trasu čtyři roky. Od poloviny loňského roku je vydáno pravomocné stavební povolení Do studie a územního řízení vložily 2,5 milionu Kč. Uzavřely smlouvy na trvalý zábor 200 pozemků se 450 vlastníky. Kraj se s nimi vyrovná letos.

Kamion na silnici

Nákladní doprava dřeva je dva roky největším problémem lokality. Ze tří směrů (Nepomuka, Horažďovic a Kasejovic) míří do Chanovic 600 kamionů denně plus 1000 osobních vozidel a dodávek, které dovážejí pracovníky z okruhu 40 kilometrů. Dochází ke statickému narušování domů, vozy s dlouhou kulatinou ničí domy o ohrožují chodce i automobily. Vinou úzkých komunikací nemůže Haas expedovat větší dřevěné panely a vazníky.

Připravovaný obchvat Chanovice-Oselce naváže jako silnice III. třídy na komunikaci II. třídy Horažďovice-Nepomuk. Začne v Oselcích, následovat budou obchvaty Nové Vsi a Chanovic. Z poloviny využije stávající trasy, které napřímí a rozšíří. Silnici chápe kraj je jako podporu okrajové oblasti. Má udržet pracovní místa v Pošumaví.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio