Na Šumavě se bude hrát golf

10. leden 2008
Tento pořad

První golfové hřiště určené pro širokou veřejnost, nikoli mistrovským golfistům, vznikne v západočeské části Šumavy v příhraniční lokalitě Liščí louka u Nýrska. Soukromou investici, která počítá s evropskými penězi, podporuje i Plzeňský kraj. Potvrdila to radní pro cestovní ruch Olga Kalčíková.

Současná cvičná louka, která je v soukromém majetku, se výrazně rozšíří a podle ředitelky sdružení Golf klub Šumava Hany Novosadové tam vznikne do dvou let za šest až devět milionů korun kvalitní šestnáctihektarové hřiště, penzion s deseti lůžky a restaurace. Stavba začne už letos na jaře. Zájem turistů i místních lidí je velký.

Devítijamkové hřiště, které chce získat registraci České golfové federace, by zároveň sloužilo jako základna pro přátele z Furth im Waldu a Chamu, kteří zakládají vlastní oddíl. Nejbližší české hřiště je ve více než 60 km vzdáleném Alfrédově na Tachovsku.

golf

V Liščí louce, která je shodně osm kilometrů od Nýrska i od Všerub na Domažlicku, nepůjde podle Kalčíkové "o žádné hřiště na světové úrovni," ale o aktivitu sdružení přátel golfu. Na rozšíření půjdou evropské peníze z programu ROP, v němž má Jihočeský a Plzeňský kraj schváleny na léta 2008 až 2013 miliardy korun. Akce, která má, podle Kalčíkové, šanci získat 30 až 56 procent dotací, už má územní rozhodnutí a brzy požádá o stavební povolení. Při přestavbě se tam stále bude hrát.

Oblast blízko bukové rezervace Jezvinec je turisticky silně navštěvovaná. Není tam žádný průmysl ani zemědělské farmy. Atraktivní je blízká Medvědí kaple a bývalý kostel Červené dřevo, poslední zbytek po sudetských vesnicích. Na tomto pietním místě Němci opravili základy, náhrobky a vztyčili kříž. Liščí louka leží přímo na evropském rozvodí Dunaje a Labe a vede tam řada pěších linií včetně naučných stezek a Pošumavská cyklotrasa podél státní hranice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio