Virtuos usnadní lidem komunikaci s úřady

3. duben 2008
Tento pořad

Zatím v několika obcích Plzeňského kraje začal včera fungovat unikátní krajský projekt Virtuos, který usnadňuje občanům komunikaci s úřady. Zhruba do pololetí bude fungovat v Klatovech, Nýrsku, Štěnovicích a na krajském úřadě, později by se měl rozšířit, pokud to bude možné, do všech obcí a měst. Prostřednictvím projektu za 40 milionů korun mohou lidé podat na úřady nejrůznější žádosti, komunikovat s úředníky nebo si s nimi sjednat schůzku.

Virtuos má hlavně výrazně zjednodušit lidem komunikaci s úřady a ušetřit čas. V Plzeňském kraji jde ročně od občanů na obce a města zhruba dva miliony podání. Existuje jich asi 800 typů, Virtuos jich zatím bude řešit na 70. Vedoucí odboru informatiky krajského úřadu Václav Koudele konstatoval, že byly vybrány ty, které jdou řešit elektronicky a jsou zároveň nejčastější. Některé žádosti podle něj nelze podle zákona elektronicky řešit. U některých to nejde, protože jako příloha se musí přiložit například několikastránková stavební dokumentace. Koudele přiznal, že až samotný provoz ukáže, jestli jsou do projektu zařazeny nejžádanější typy podání. Ujistil však, že s rychlou nápravou nebude problém.

Podle náměstkyně hejtmana Olgy Kalčíkové budou moci lidé díky projektu Virtuos například přihlašovat psa do obecního registru, ohlásit drobnou stavbu nebo stavební úpravu, oznámit matrice změny například při sňatku, podat stížnost, petici, žádat o některé sociální dávky, poskytovatelé ubytování si mohou registrovat poplatky z ubytovací kapacity a podobně. Během několika dní by mělo být možné platit zároveň správní poplatky prostřednictvím sms zpráv z mobilu.

na úřadě

Zájemce o zařazení do systému Virtuos musí nejdříve na internetové stránce projektu vyplnit žádost o registraci, pak musí přijít na příslušný úřad a podepsat smlouvu. Poté už může s úřadem komunikovat z velké části jen přes počítač. Ten, kdo vlastní elektronický podpis, nemusí na úřad ani kvůli sepsání smlouvy. Virtuos usnadní lidem nejen komunikaci s úřadem v místě trvalého bydliště, ale například i chalupářům a chatařům, kteří nebudou muset dojíždět na radnici obce, kde se rekreují.

Razítko, úřad

Náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček je toho názoru, že Virtuos je opravdu virtuální úřad, který pomůže naplnit vizi, že po úřadech už nebudou obíhat občané, ale data a dokumenty. Věří, že se Virtuos osvědčí a bude využitelný i pro další obce a města v ČR. Projekt je z 90 procent hrazen z prostředků EU a má společné prvky se systémem Czech Point.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio