Poznej svého souseda nabízí nový internetový portál

8. duben 2008
Tento pořad

Zapomenuté památky i přírodní zajímavosti Klatovska dokumentuje nový internetový portál nazvaný Poznej svého souseda. Poskytuje informace o jednotlivých objektech a zároveň je umožňuje najít v mapě regionu. Neziskový projekt Poznej svého souseda spolufinancovaný z prostředků Evropské unie připravila obecně prospěšná společnost Úhlava z Klatov ve spolupráci s německou stranou. Cílem je zejména seznámit obyvatele Klatovska a Pošumaví s drobnými pamětihodnostmi v obcích i ukrytými v lesích. Zároveň na ně chce upozornit i lidi žijící mimo region - jak v Čechách , tak i v německém příhraničí.

Internetový portál je možné spustit i v německém jazyce. Projekt však nevynechává ani z turistického pohledu dobře známé památky, jako jsou například hrady Švihov a Klenová či klatovské katakomby. Záměrem obecně prospěšné společnosti Úhlavy nebylo vytvořit internetového turistického průvodce, ale fotograficky zdokumentovat skutečný stav památek a shromáždit o nich dostupné informace. Na projektu se podílela celá řada externích spolupracovníků. Ti nezištně poskytli své znalosti, a jmenovitě jsou pak uvedeni v portálu u jednotlivých popisů památek. Část informací je převzata z různých publikací a i v tomto případě je uváděn vždy zdroj. Popis památek je v mnohých případech doplněn i o pověsti, které se k nim vztahují. Znalosti regionu si pak lidé můžou vyzkoušet ve slepé mapě, ve které musí tipovat, kde leží jednotlivé obce.

Logo

Portál poznej svého souseda lze navštívit na www stránkách mapin.uhlava.cz. U každého památkového objektu na mapě jsou uvedeny souřadnice GPS, což v kombinaci s mapou památku okamžitě zaměří s velkou přesností jak v terénu, tak i doma u počítače.

Společnost Úhlava nemohla z časových i finančních důvodů postihnout zatím všechny objekty, které by si zaznamenání zasloužily. Autoři projektu doufají, že se postupem času najdou noví zájemci, kteří pomohou s vytipováním dalších památek a poskytnou k nim i potřebné informace. Přesto se už podařilo shromáždit celou řadu cenných údajů, které zcela jistě usnadní poznávání regionální historie a současnosti jak místním obyvatelům, tak i návštěvníkům Pošumaví.

Logo
autor: Martin Kříž
Spustit audio