Součástí projektu Barokní jezuitské Klatovy bude sympozium

16. duben 2008
Tento pořad

Moderní člověk a víra je název sympozia, které bude na konci dubna pořádat občanské sdružení Klatovské katakomby v rámci svého projektu Barokní jezuitské Klatovy. Na akci se objeví osobnosti zvučných jmen - mimo jiné autor celé řady knih s duchovní tématikou profesor Tomáš Halík. Projekt Barokní jezuitské Klatovy chce navázat na odkaz jezuitského řádu zanechaný v Klatovech.

V loňském roce se v rámci projektu uskutečnila historická několikadenní konference věnovaná době baroka. Nyní na ni naváže sympozium Moderní člověk a víra, které se uskuteční v sobotu 26. dubna ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech. Vystoupí na něm profesoři University Karlovy Jan Sokol a Tomáš Halík, dále pak provinciál České provincie Tovaryšstva Ježíšova P. František Hylmar a další jezuita, dnes žijící a pracující v Mnichově, P. Václav Umlauf. Na sympozium naváže asi hodinová diskuse s přednášejícími a v 17 hodin zazní v jezuitském kostele na klatovském náměstí requiem, které bude slouženo za spásu duší všech jezuitů a jejich dobrodinců kdysi pohřbených v klatovských katakombách. Kázání se ujme profesor Tomáš Halík. V neděli 27. dubna bude od 10 hodin. opět v jezuitském kostele sloužena mše plzeňským biskupem Mons. Františkem Radkovským. Liturgie budou provázeny barokní hudbou v provedení Kolegia pro duchovní hudbu a klatovským smíšeným sborem Šumavan.

Klatovy - náměstí

Sympozium má samozřejmě ambice oslovit širší publikum a mohou ho navštívit všichni zájemci. Zvučná jména přednášejících rozhodně zaujmou i nekatolíky a nevěřící. Profesor Jan Sokol bude zřejmě hovořit na téma Člověk a náboženství. Profesor Tomáš Halík zvolil Dialog víry a nevíry - v každém z nás. P. Václav Umlauf bude hovořit na téma Sekularizace - požehnání či prokletí a P. František Hylmar, který je už v Klatovech dobře znám z loňské historické konference a z několika kázáních, které zde pronesl, si za téma zřejmě zvolí filosofické a teologické dílo současného papeže Benedikta XVI.

Nešpory
autor: Martin Kříž
Spustit audio