Nová silnice mezi Ž.Rudou a Špičákem bude bezpečnější

14. květen 2008
Tento pořad

Stavbu silnice mezi Železnou Rudou a Špičákem na Klatovsku za 95 milionů korun zahájil včera Plzeňský kraj. Silnice II / 190 obejde úzký viadukt pod železniční tratí, zlepší bezpečnost řidičů a turistů a umožní průjezdy autobusů ve směru z Nýrska. Téměř 93 procent nákladů poskytne evropský Regionální operační program NUTS II Jihozápad (ROP), zbytek kraj. Nová silnice bude otevřena na začátku příštího roku, v případě dobrého počasí na Šumavě ještě letos. Její délka bude podle mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje - Jany Filípkové něco kolem kilometru .

Stavba zahrnuje výstavbu přeložky silnice II/190 o délce 963 metrů a stavbu nového železničního mostu s vyhovující podjezdnou výškou. Začátek přeložky bude 230 metrů před současným viaduktem ve směru na Špičák a konec trasy u penzionu Jezerka.

Hlavním smyslem projektu je zlepšení napojení oblasti na silnici první třídy I/27 a dopravních podmínek pro rozvoj turistiky a zvýšení bezpečnosti pohybu pěších v atraktivní lokalitě. Nový viadukt umožní průjezd autobusů od Nýrska přes Hojsovu Stráž do turisticky nejatraktivnější části Šumavy. Současná silnice bude využívána jako místní k přístupu do budoucí obytné zóny .

silnice v lese
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio