Železniční stanice Česká Kubice bude odpovídat evropským normám

28. květen 2008
Tento pořad

Dvacet let neopravovaná železniční stanice Česká Kubice na Domažlicku, poslední před vstupem do Německa, bude od června 2009 plně odpovídat evropským parametrům. Získá nové koleje, nástupiště, výhybky a hlavně zabezpečení, vše za 170 milionů korun. Zvýší se bezpečnost a vstup do ČR bude důstojnější. Rekonstrukce kolejí a výhybek byla včera zahájena na malé slavnosti v českokubické stanici. Stavba je financována z 85 procent z evropského operačního programu Doprava s podtitulem Investice do Vaší budoucnosti. Na Domažlicko poputuje 206 milionů korun. Více už ředitel Stavební správy Plzeň, státní organizace Správa železniční dopravní cesty - Václav Šťastný.

Dvaadvacetikilometrový úsek z Domažlic do německého Furth im Waldu bude digitalizován a od června 2009 zůstane stanice Česká Kubice zcela bez obsluhy. Ovládaná bude z Domažlic. Oba zabezpečovací systémy Deutsche Bahn a Českých drah budou kompatibilní. Obsluha ve Furthu i v Domažlicích bude mít přehled o všech vlacích.

Zvýší se bezpečnost i kvalita cestování. V České Kubici vznikne téměř nová stanice. Nástupiště bude přizpůsobené pro imobilní občany, vznikne nový akustický i vizuální informační systém, nové bude i osvětlení. Trať je zařazena do evropského železničního systému a musí vyhovovat evropským normám.

Logo

Stavba začne 15. června, odkdy potrvá mezi Domažlicemi a Furthem jedenáctidenní nepřetržitá výluka; poté do 1. srpna nárazová. Na úseku pojedou náhradní autobusy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio