V Myslívě připomenou život a dílo Ladislava Stehlíka

4. červen 2008
Tento pořad

Oslavy 100. výročí narození básníka a spisovatele Ladislava Stehlíka se uskuteční v sobotu v Myslívě na Klatovsku. Ladislav Stehlík se do povědomí lidí zapsal zejména svou trilogií Země zamyšlená, kde místopisně popisuje s nadhledem básníka krajinu Šumavy a jižních Čech a třebaže nebyl myslívským rodákem, obyvatelé obce nedaleko Plánice jsou na něj náležitě hrdi. V Myslívě totiž 15 let působil jako učitel.. Více informací má náš klatovský spolupracovník Martin Kříž.

Každých pět let se Myslívští a obdivovatelé Stehlíkova díla scházejí a připomínají si jeho narozeniny. Například v roce 1998 obec uspořádala večer spojený s křestem dosud nevydané Stehlíkovy knihy Můj Myslív. Pamětníci, myslívští rodáci a znalci literatury se zatím naposledy sešli v Myslívě v roce 2003 u příležitosti Stehlíkova 95. výročí narození, kdy mu na budově bývalé školy - kde dnes sídlí obecní úřad - odhalili pamětní desku. V sobotu 7. června se v Myslívě uskuteční další oslavy spojené s představením nové knihy o životě a díle Ladislava Stehlíka.

Program začne před budovou Obecního úřadu v Myslívě v 16 hodin. Uskuteční se vernisáž výstavy obrazů regionu ze sbírek Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, dále je plánován křest knihy Klatovsko v díle Ladislava Stehlíka, akci zpestří kulturní vystoupení sester Strolených a zlatým hřebem bude vzpomínkový večer v kulturním domě, kde zazní přednášky pozvaných hostů. Půjde například znalce Stehlíkova díla docenta Bohumila Jiráska z Katedry českého jazyka a literatury Západočeské univerzity v Plzni.

Logo

Autorkou publikace, která se bude v Myslívě křtít, je sušická učitelka Lenka Sochorová, která se Ladislavem Stehlíkem zabývala už ve své diplomové práci. Cílem její knihy je přiblížit básnické, prozaické a výtvarné dílo Ladislava Stehlíka i jeho život. Zároveň ve své práci věnuje velkou pozornost tomu, jakým způsobem Stehlík vyobrazil Klatovsko.

autor: Martin Kříž
Spustit audio