Na šumavský Březník se vrátil zvon

18. červen 2008
Tento pořad

Do bývalé hájovny na šumavském Březníku se po 57 letech vrátil zvon, který po celou dobu opatrovala manželka tehdejšího hajného, nyní šestaosmdesátiletá Emilie Vrabcová. Bydlela tam s manželem a dvěma malými dětmi do roku 1951, pak se rodina dvakrát stěhovala, ale zvon zůstal v její péči. Včera stařenka předala zvon zástupcům Národního parku Šumava, jak potvrzuje ředitel parku František Krejčí.

Historický zvon vážící asi 30 kilogramů sloužil v drsných horách k varování obyvatel, že je špatné počasí, a měli by se proto uchýlit do bezpečí. Vrabcová má k němu citové pouto, protože jí jednou zachránil manžela. Vzpomíná, že "padla taková ta zelená mlha, co o ní psal Klostermann." Muž nebyl doma, snažila se mu jít naproti, ale kvůli počasí se musela vrátit. Začala proto zvonit a to ho zachránilo. Zaslechl zvuk, podle něj se zorientoval a našel cestu domů.

Obklopena příbuznými a sousedy z Veselí nad Lužnicí, kde nyní bydlí, zažila včera babička dojemné okamžiky. "Jsem šťastná, že mi bylo osudem dopřáno dožít se a splnit slib, že zvon ochráním," řekla a v slzách zavzpomínala na svého manžela, který se této chvíle nedožil. Zvon s sebou brala rodina při každém stěhování, měl své místo na půdě a několik lidí projevilo zájem ho koupit, ale Vrabcovi to nikdy neměli v úmyslu.

Logo

Na drsnou Šumavu, kde žila pět let na samotě a starala se o dvě malé děti, má žena pořád krásné vzpomínky. Stěhovala se odtud ale v natolik dramatické době, že lesní rada Vojtěch Kaizler z Dlouhé Vsi jí a jejímu manželovi předal zvon, aby ho ukryli před komunisty, kteří by ho zničili. "Položil mi ho k nohám a říkal, opatrujte ho, přijde jednou doba, kdy ho budete moci vrátit tam, kam patří," zavzpomínala. Neteř Milena Vohralíková sepsala její příběhy do knihy, kterou chce pod názvem Z mého života na Březníku vydat na podzim.

Stavení, ve kterém Vrabcová kdysi žila, je opravené a slouží jako infocentrum národního parku. Ostatní chalupy na Březníku včetně domku se zvoničkou zanikly. Od včerejška zdobí zvon expozici, ale při plánované rekonstrukci otopného systému vyroste na střeše zvonička.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio