Kašperk po roce otevírá východní věž

1. červenec 2008

Jedna z výrazných dominant Šumavy a oblíbený turistický cíl - hrad Kašperk na Sušicku, dnes po více než roce otevře východní věž. Uzavřena byla poté, co její střechu zničil loni v lednu orkán Kyrill. Návštěvníky čeká také nový prohlídkový okruh. Na hrad Kašperk se teď vypravíme s Janou Kosovou.

Věž, která byla součástí druhého prohlídkového okruhu a sloužila jako rozhledna, dostala nový krov ze zdvojených, místa až 11 metrů dlouhých trámů pokrytých štípanými šindeli. Původní krov pocházel z konce 30. let 20. století, kdy byl vystavěn podle projektu architekta Karla Baierla. Dnes vypadá střecha stejně, má ale jinou konstrukci. Krov je naddimenzován na ještě větší tlak, než který přinesl Kyrill.

S postupnými opravami hradu se začalo zhruba před sedmi lety, kdy se vlastníkem . K největším investicím zatím patří oprava 30 metrů vysoké západní věže, na které se nachází část unikátní cihlové střechy. Do roku 2005 byla věž nepřístupná, nyní je součástí delší 50 minutové prohlídkové trasy. Cihly na střeše jsou 650 let staré, vyrobeny byly za Karla IV. Atypický je jejich tvar, zkosení. Po rekonstrukci získala střecha z části i nový krov a nabízí zajímavé spojení krytiny z cihel a šindele. Prohlídková trasa, zahrnující západní věž, přibližuje tradici stavebně-historického vývoje hradu a nabízí expozici o mládí Karla IV., který v roce 1356 Kašperk založil. Turisté navštíví hradní nádvoří, hradní palác a západní věž. Druhý okruh s východní věží je časově o polovinu kratší.

Prohlídková trasa, zahrnující západní věž, přibližuje tradici stavebně-historického vývoje hradu a nabízí expozici o mládí Karla IV., který v roce 1356 Kašperk založil. Turisté navštíví hradní nádvoří, hradní palác a západní věž. Druhý okruh s východní věží je časově o polovinu kratší.

autor: kos
Spustit audio