Muzeum Šumavy získalo vzácné vázy

17. říjen 2008
Tento pořad

Dvě unikátní skleněné vázy z poloviny 19. století získalo do svých sbírek Muzeum Šumavy v Sušici na Klatovsku. Vázy byly vyrobené v šumavské sklárně Anín kolem roku 1864. Jako svatební dar je dostala novomanželka tehdejšího nájemce sklárny Josefa Eduarda Schmidta. Od té doby se zhruba půlmetrové ručně malované vázy ze stříbřeného skla předávaly v rodině. Od jejích potomků je nyní muzeum zakoupilo za zhruba 150 tisíc korun. Pokračuje ředitelka Muzea Šumavy v Sušici Zdeňka Řezníčková.

Vázy se v rodině udržely po celou dobu, po šest generací přecházely vždycky jako svatební dar na nejstarší dceru. Pokud nebyla v další linii dcera, dostala vázy až nejstarší vnučka. Vázy jsou velmi cenné nejen kvůli své historii, ale také pro použitou technologii a proto, že se bez poškození zachovaly obě dvě. Ředitelka muzea pro ně byla na Slovensku.

Vázy jsou vyrobené z dvojitého skla, které je uvnitř stříbřené. Navrchu jsou ručně malované květy, ptáci a čínské motivy. Návštěvníci by je měli vidět od příštího května v muzeu v Kašperských Horách.

Muzeum Šumavy mapuje mimo jiné historii šumavského sklářství. Jeho rozsáhlá a cenná kolekce několika tisíc kusů skla se řadí mezi čtyři až pět největších sbírek skla v Česku

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio