Poslední stavba akce Čisté město zprůjezdnila Klatovy

17. říjen 2008
Tento pořad

Klatovy jsou opět plně průjezdné. Největší silniční stavba ve městě za posledních 20 let, opravená dvoukilometrová Koldinova ulice, se včera otevřela řidičům směřujícím na Staňkov na Domažlicku. Nové chodníky a cyklostezka pak umožňují lidem bezpečnější cestu do zaměstnání v továrnách ve staré i budované průmyslové zóně. Oprava významného průtahu, který je součástí krajské silnice II/185, si vyžádala celkem 68 milionů korun. Více už ředitel Klatovské správy a údržby silnic Jiří Velíšek.

Kompletní rekonstrukce celé části Koldinovy ulice vyšla na 38 miliónů korun. Nejvíce problémů se vyskytlo ve druhé části rekonstrukce, kdy se zvětšovala průjezdná výška pod železničním viaduktem.

Kompletní rekonstrukcí Koldinový ulici definitivně skončila dosud největší klatovská stavba Čisté město. V jejím průběhu se ještě zásadně opravily Tyršova a Vídeňská ulice, další významné průtahy. Klatovy během dvou let investovaly do kanalizací, vodovodů a silnic 630 milionů korun, z toho 235 milionů Kč poskytla EU. Kraj a město obnovily ulici až po zasypání všech výkopů. V "Koldince" se 25 let nic neopravovalo, a byla v dezolátním stavu. Jako jediný příjezd ji využívaly těžké vozy do masokombinátu, Jitony a teplárny.

Koldinova ulice vede od první světelné křižovatky ve směru od Plzně až ke kruhovém objezdu u nově budované průmyslové zóny Pod borem. Tuto oblast koncem minulého roku napojila nová krajská silnice vedoucí z hlavního tahu Plzeň - Klatovy - Železná Ruda.

oprava vozovky

První etapa rekonstrukce ulice o délce 650 metrů skončila už loni. Přišla na 30 milionů korun a Plzeňský kraj do ní dal dvě třetiny, zbytek město. Další část vedoucí až k čistírně odpadních vod byla otevřena včera. Stála 38 milionů a město na ni dalo téměř 18 milionů Kč. Zbytek poskytl kraj, který komunikace II. a III. třídy vlastní.

Na novém průtahu ve směru na Staňkov vznikly kromě chodníků a cyklostezky také autobusové zastávky, parkovací zálivy a bohatá zeleň. Nová cyklistická linie vede dál na Dolany. Radnice připravuje její odbočku na Štěpánovice na konci Koldinovy ulice ve směru na Plzeň.

autor: jsd
Spustit audio