Klatovské katakomby čeká modernizace

21. říjen 2008
Tento pořad

Velké změny čekají expozici ve známých klatovských katakombách. Občanské sdružení, které unikátní památku spravuje, chystá mimo jiné otevření doposud nepřístupných prostor. Více informací telefonoval náš klatovský spolupracovník Martin Kříž.

Dosavadní expozice už nevyhovuje současným nárokům a je třeba ji modernizovat. To je základní motiv proč chce občanské sdružení Klatovské katakomby provádět úpravy v nejznámější klatovské památce. Součástí projektu je například obnova původní barokní ventilace, která udržovala těla zemřelých významných měšťanů, šlechticů a příslušníků jezuitského řádu v téměř neporušeném stavu, instalace nového osvětlení a ozvučení i vznik nového vstupu s vestibulem a dalším zázemím a zařízením. Mumifikovaná těla budou uložena do nových rakví a veřejnosti budou nově otevřeny prostory pod budovou bývalého jezuitského gymnázia, která přímo navazuje na jezuitský kostel s katakombami. Zde vzniknou nové výstavní prostory. Projekt chce sdružení, ve kterém jsou zástupci římskokatolické farnosti, klatovské radnice a několik odborníků, financovat z prostředků Evropské unie. Ty se nyní pokusí získat. Na scénáři nové expozice nyní členové sdružení intenzivně pracují a při jeho sestavování spolupracují s celou řadou odborníků i současnými příslušníky jezuitského řádu v Čechách. Od nich mají dokonce přislíbeny fotokopie unikátních dokumentů z Říma. Cílem sdružení je využít pro účely nové expozice celé podzemí jezuitského kostela a navazující bývalé školy a vytvořit tak celistvý prostor vypovídající příběh katakomb a jezuitského komplexu nad nimi. Nová expozice má jednak přiblížit katakomby jako takové, dále budovy na povrchu vybudované jezuity, unikátní systém mumifikace těl a v neposlední řadě také historii jezuitů v Klatovech pod základním heslem projektu - Barokní jezuitské Klatovy. Kdy chce sdružení novou expozici otevřít? Do nové upravených prostor by se měli první návštěvníci podívat někdy v průběhu roku 2010. Sdružení Klatovské katakomby ji chce představit u příležitosti oslav 750. výročí založení Klatov.

Na scénáři nové expozice nyní členové sdružení intenzivně pracují a při jeho sestavování spolupracují s celou řadou odborníků i současnými příslušníky jezuitského řádu v Čechách. Od nich mají dokonce přislíbeny fotokopie unikátních dokumentů z Říma. Cílem sdružení je využít pro účely nové expozice celé podzemí jezuitského kostela a navazující bývalé školy a vytvořit tak celistvý prostor vypovídající příběh katakomb a jezuitského komplexu nad nimi. Nová expozice má jednak přiblížit katakomby jako takové, dále budovy na povrchu vybudované jezuity, unikátní systém mumifikace těl a v neposlední řadě také historii jezuitů v Klatovech pod základním heslem projektu - Barokní jezuitské Klatovy.

Do nové upravených prostor by se měli první návštěvníci podívat někdy v průběhu roku 2010. Sdružení Klatovské katakomby ji chce představit u příležitosti oslav 750. výročí založení Klatov.

autor: Martin Kříž
Spustit audio