Klatovská nemocnice je prioritní stavbou Plzeňského kraje

16. prosinec 2008
Tento pořad

Se stavbou Klatovské nemocnice se začne už v březnu příštího roku. Stavební firma tu ale bude provádět pouze přípravné práce, samotná budova začne růst se zpožděním. Na vině je předělání původního projektu, který je i podle samotných lékařů a zdravotních sester velmi špatný. Podrobnosti zjišťoval Jan Dvořák.

Další krok k zahájení stavby nové nemocnice v Klatovech učinili včera představitelé Plzeňského kraje. Se zástupci společnosti Metrostav podepsali smlouvu o stavbě nemocničního monobloku za bezmála 940 milionů korun. Kvůli nutným úpravám původního projektu není vyloučeno, že náklady ještě nemálo vzrostou. Podle hejtmanky Milady Emmerové je to největší investiční akce kraje v tomto volebním období.

O stavbě nového monobloku, kam se sestěhuje naprostá většina oddělení nemocnice, rozhodlo ještě předchozí vedení kraje. Pro stavbu v minulých letech ušetřilo přes 820 milionů korun. Zbývající částku na stavbu bude muset kraj nejspíš ještě našetřit. Také se pokusí získat peníze na vybavení nemocnice nábytkem a přístroji z evropských fondů.

Vizualizace nemocnice v Klatovech

Nové vedení kraje, které projekt zdědilo po svých předchůdcích, oslovilo klatovské zdravotníky, aby podali připomínky. Podle nich se odstranily závady v projektu, jako byly například úzké chodby, v nichž by se těžko míjely dvě postele, úzké dveře v pokojích a řada dalších, které snižovaly funkčnost.

Na rozdíl od původního projektu se zlepší také sociální zázemí lékařů a zdravotnického personálu. Největší nemocnice vlastněná v kraji a po plzeňské fakultní nemocnici druhé největší zdravotnické zařízení v kraji bude mít v novém pavilonu maximálně třílůžkové pokoje pro pacienty, každý s vlastním sociálním zařízením. V Klatovech je asi 370 lůžek. Kromě patologie a plicního oddělení se sem sestěhují všechna oddělení , která dosud sídlí v různých nevyhovujících budovách. V nemocnici budou tři plnohodnotné čisté operační sály, další dva plnohodnotné sály i pro velkou chirurgii budou u akutního příjmu. Kromě toho bude nemocnice disponovat třemi menšími sálky pro oční, krční a gynekologické výkony.

Vizualizace nemocnice v Klatovech

Nově upravované plány uvažují mimo jiné o stavbě heliportu pro přistávání vrtulníku na střeše. Není vyloučeno, že stavba by se mohla časem ještě stavebně rozšířit. I přes změny v projektech se vedení kraje a stavitel chtějí pokusit dodržet původní termín zahájení stavby v březnu 2009. Monoblok by měl být hotový o dva roky později.

autor: jsd
Spustit audio