Návštěvní řád Národního parku Šumava je přísnější

8. duben 2009
Tento pořad

Návštěvníci na Šumavě se letos budou muset chovat podle nového řádu. Začne platit už letos před začátkem letní sezóny. Upravuje například splouvání horního toku Vltavy a nebo rozšiřuje síť cyklotras. V této podobě bude platit pouze rok. Nový návštěvní řád chválila rada Národního parku Šumava a jak doplňuje předseda rady parku Jan Stráský, právě otázka splouvání nezůstává konečná.

Vodáci budou moci splouvat horní tok Vltavy v šumavském národním parku, pokud bude hladina toku pod Soumarským mostem nejméně 50 centimetrů vysoká. Doposud na řeku mohli i když hladina byla o pět centimetrů níže. Zpřísnění pravidel pro splouvání horního toku od Soumarského mostu po Pěknou je největší změnou návštěvního řádu národního parku. Další novinkou je rozšíření cyklotras o 70 kilometrů.

Úsekem mezi Soumarským mostem a Pěknou může nově denně projet maximálně 100 lodí. Park proto spustí i rezervační internetový systém. Jedna rezervace bude vodáky stát 100 korun. Množství lodí se bude zároveň regulovat tak, aby se jejich průjezd rovnoměrně rozložil do zhruba osmi hodin během dne. Konečná dohoda je výsledkem kompromisu dlouhodobých jednání ochránců přírody a zástupců obcí ležících v parku.

Vodáci

Přísnější pravidla pro splouvání Teplé Vltavy nejsou vždy vnímána kladně. Například podle starostky Stožce na Šumavě Zdeňky Lelkové je toto regulační opatření likvidací vodáctví na Šumavě. Podle ní byla například loni hladina Teplé Vltavy nad limitem 50 cm na Soumarském mostě jen čtyři dny v celé sezóně.

Právě na podmínkách pro splouvání Vltavy loni schválení návštěvního řádu ztroskotalo a pro pobyt na území parku dosud platil starý řád z 90. let minulého století. Správci parku loni požadovali kvůli ochraně říčního ekosystému minimální hladinu pro splouvání 60 centimetrů vody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio