V Plzni začala stavba posledního přivaděče k dálnici D5

22. duben 2009
Tento pořad

Poklepáním na základní kámen byla včera na západním okraji Plzně zahájena výstavba dálničního přivaděče ve směru na Domažlice. Po už zahájených výstavbách přivaděčů od Klatov a na Světovaru by se za dva roky mělo odlehčit od stovek automobilů a kamionů také obyvatelům Nové Hospody. Pokračuje ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák.

Nový obchvat přinese vyšší bezpečnost a výrazně menší hluk a exhalace v plzeňské čtvrti Nová Hospoda. V okrajové části města ve směru na Domažlice vznikne do června 2011 nová čtyřproudá dvoukilometrová silnice za 630 milionů Kč, která propojí kruhový objezd za průmyslovou zónou Borská pole s dálničním přivaděčem na Zátiší. Jde o osmou a poslední plzeňskou stavbu přivaděče k dálnici D5 (Praha-Rozvadov.

Silnice I/26 z Plzně do Domažlic je po dálnici D5 nejzatíženější kamionovou dopravou na Plzeňsku. O mimořádném vytížení svědčí fakt, že ŘSD uvažovalo, jako u jediné komunikace první třídy v ČR, o jejím zpoplatnění. Mimo katastr města budou moci řidiči jezdit po novém obchvatu devadesátikilometrovou rychlostí. Nová stavba se napojí na současný "čtyřpruh" u motorestu Zátiší.

Logo

Zhruba 65 milionů korun z celkových nákladů hradí město Plzeň, zbytek jde hlavně z evropského operačního programu Doprava. Investice zahrnuje i nové protihlukové stěny o délce 630 metrů a úpravy téměř kilometru souvisejících komunikací. Na konci obytné zóny Nová Hospoda vznikne nová 142 metrů dlouhá lávka pro pěší.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio